Τα «ισχυρά μέτρα» που έλαβε το Πεκίνο εναντίον του νέου κορωνοϊού προσφέρουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να σταματήσει η εξάπλωση παγκοσμίως, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 425 ανθρώπων μονάχα στην ηπειρωτική Κίνα, διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς είπε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας χάρη στα ισχυρά μέτρα που έλαβε η Κίνα στο επίκεντρο» της επιδημίας. «Να μην αφήσουμε να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας» υπογράμμισε.
Επιπλέον, ο διευθυντής του ΠΟΥ κατηγόρησε σήμερα ορισμένες πλούσιες χώρες ότι «καθυστερούν πολύ» στο να μοιράζονται τις πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, αξιώνοντας να επιδεικνύεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο με στόχο να καταπολεμηθεί η επιδημία ιογενούς πνευμονίας.
«Εκ των 176 κρουσμάτων που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα εκτός της Κίνας, ο ΠΟΥ έχει λάβει ολοκληρωμένα έντυπα καταγραφής των κρουσμάτων μονάχα στο 38% των περιπτώσεων. Ορισμένες χώρες, με υψηλά εισοδήματα, καθυστερούν πολύ στο να μοιράζονται αυτά τα ζωτικής σημασίας δεδομένα με τον ΠΟΥ. Δεν πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη δυνατοτήτων» σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού.
«Αν δεν διαθέτουμε καλύτερα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε την εξέλιξη ή τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει και να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε τις καταλληλότερες συστάσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολές σε όλους τους υπουργούς Υγείας προτρέποντάς τους να βελτιώσουν αμέσως την κατανομή των δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό, προσθέτοντας ότι θα στείλει μια ομάδα διεθνών εμπειρογνώμων για να εργαστεί με τους Κινέζους εταίρους τους.
Ο Τέντρος έκανε επίσης γνωστό ότι ο ΠΟΥ έχει στείλει μάσκες, γάντια και 18.000 προστατευτικές στολές σε 24 χώρες, όπως και 250.000 σετ ανίχνευσης του ιού με στόχο την επιτάχυνση της διάγνωσης.
Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του στις χώρες να μην επιβάλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο εμπόριο, καθώς «αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου και του στιγματισμού χωρίς να βελτιώνεται αισθητά η δημόσια υγεία».
Μέχρι στιγμής, 22 χώρες έχουν επισήμως ανακοινώσει μέτρα στο εμπόριο ή στις μετακινήσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τα οποία, όπως τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς θα πρέπει να είναι «μικρής διάρκειας, αναλογικά» και να επανεξετάζονται τακτικά.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Τσεν Ξου, είπε ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ότι ορισμένοι περιορισμοί αντιτίθενται στις συστάσεις του ΠΟΥ, ενώ ζήτησε από τις χώρες να «μην αντιδρούν υπερβολικά».
Προς το παρόν, 27 κρούσματα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν καταγραφεί σε 9 χώρες εκτός της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.
Το συνολικό κόστος στο σύστημα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου, εκτιμάται στα 675 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, συμπλήρωσαν οι αξιωματούχοι.