Ανεβάζει… ταχύτητα συνεχώς η εποχική γρίπη, με τα στελέχη που επικρατούν, Α(Η1Ν1) και Α(Η3Ν2), να κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα και να πλήττουν ανθρώπους όλων των ηλικιών. Πλέον έχει αποκρυσταλλωθεί από την εξέταση των κλινικών δειγμάτων ότι κυκλοφορεί ο ιός Α της γρίπης και συνεπικρατούν τα στελέχη Α(Η1Ν1) και Α(Η3Ν2). Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στέλεχος A(H1N1) προτιμά τους νεώτερους σε ηλικία και το Α(Η3Ν2) άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, με αποτέλεσμα η ταυτόχρονη κυκλοφορία τους να δημιουργεί ένα κοκτέιλ αρκετά απειλητικό για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέχρι και την περασμένη Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, είχαν αναφερθεί συνολικά 59 σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων τα 50 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν καταλήξει μέχρι τώρα είναι 13, ανάμεσα στα οποία και ένα παιδί 4 χρόνων.
Η επίπτωση από την υψηλή -και αναμενόμενη κατά τους ειδικούς- ταχύτητα της γρίπης είναι προφανής στη σύγκριση μεταξύ 2ης και 3ης εβδομάδας του έτους: κατά το διάστημα 6-12 Ιανουαρίου είχαν εισαχθεί για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 10 ασθενείς μ επιπλοκές της γρίπης και είχαν καταγραφεί 5 θάνατοι. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, 13-19 Ιανουαρίου, τα σοβαρά κρούσματα εποχικής γρίπης τριπλασιάστηκαν! Συγκεκριμένα, στις ΜΕΘ χρειάστηκε να εισαχθούν 27 ασθενείς με σοβαρή μορφή της νόσου ενώ τα θανατηφόρα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν: από 5 που ήταν οι νεκροί στις 12 Ιανουαρίου ανήλθαν σε 13 την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Κατά την τελευταία εβδομάδα, άλλωστε, καταγράφηκε και το πρώτο παιδί-θύμα της γρίπης και των επιπλοκών της.
Συνολικά στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 6 παιδιά ηλικίας έως 9 χρόνων. Ενώ φαίνεται ότι είναι σημαντική η επίπτωση της γρίπης και σε ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας 30 έως 60 χρόνων: συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα 9 άτομα. Επίσης, δύο ασθενείς ηλικίας 40 έως 49 χρόνων δεν τα κατάφεραν στη μάχη με τη γρίπη και τις επιπλοκές της.
Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη και, κυρίως, πως υπάρχει έντονα ανοδική τάση. Όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα οι ειδικοί, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε κλοιό γρίπης μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, με την κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης να αναμένεται σε περίπου τρεις εβδομάδες. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, επαναλαμβάνουν πως η αντιγριπική θωράκιση με το εμβόλιο είναι ο βασικός τρόπος προφύλαξης απέναντι στη γρίπη για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως οι χρονίως πάσχοντες, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι παχύσαρκοι κ.α.
Την αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης αποτυπώνουν και οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή, που είναι περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση διαπιστώνεται στις ηλικίες 0-4 χρόνων όπου οι επισκέψεις σε γιατρό με μικρούς ασθενείς να εκδηλώνουν γριπώδη συνδρομή έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. Ανάλογη ανοδική πορεία αποτυπώνεται στα διαγράμματα του ΕΟΔΥ για τις ιατρικές επισκέψεις και στις ηλικίες 5-14 χρόνων, με την κατάσταση να είναι πιο ήπια στις άλλες ηλικιακές ομάδες.