Οι Έλληνες «σβήνουν» το τσιγάρο σιγά-σιγά, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα (Smoke Free Hospitals)» που διοργάνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.
Συγκεκριμένα, ο επιπολασμός του καπνίσματος και η κατανάλωση καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα μειώνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με πανελλαδική μέτρηση τον Μάιο του 2019 το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών ήταν 17,9% (1 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα), 9,6% δήλωσαν περιστασιακοί καπνιστές (λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα), 32,8% πρώην καπνιστές και 38,3% μη καπνιστές. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μεταξύ των ετών 2009 και 2014 έχει καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ 33% μείωση του καπνίσματος στις ηλικίες 16-24 ετών.
Τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν αισιοδοξία αναφορικά με τη αναχρονιστική σχέση του Έλληνα και το τσιγάρο, δεδομένου ότι θετικά είναι και τα πρώτα δείγματα από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Βέβαια, υπάρχουν πάντα και οι αμετανόητοι θεριακλήδες αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των 1.534 καταγγελιών για παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του «1142».
Και στην επιστημονική εκδήλωση του ΙΣΑ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην υποχρέωση γιατρών και Πολιτείας να απαλλαγούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι από την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος.
«Υποχρέωση μας ως γιατροί είναι να στηρίξουμε τα μέτρα της Πολιτείας για να απαλλαγούν όσο περισσότεροι καπνιστές στη χώρα μας από τις βλαπτικές συνέπειες του καπνού, αλλά και να προφυλάξουμε τις νεότερες γενιές από την έναρξη της συνήθειας, δημιουργώντας από κοινού με τις δυνάμεις της κοινωνίας, μια νέα αντικαπνιστική κουλτούρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.
Υπενθύμισε δε ότι «ο χώρος των δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων, όλοι οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης, και τα διαγνωστικά κέντρα και οπουδήποτε παρέχονται υπηρεσίες υγείας, και Πρόληψης θα πρέπει να είναι παντελώς απαλλαγμένοι από τον καπνό. Ενώ η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να αποτελεί μέρος της βοήθειας των ασθενών να παραμείνουν υγιείς και να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της περίθαλψης. Ως γιατρός, ως πολίτης, και με την αυτοδιοικητική μου ιδιότητα σύμφωνα με τα παραδείγματα των Περιφερειών της Ευρώπης και του κόσμου, έχω δεσμευθεί ότι θα σταθώ αρωγός στην αποφασιστική μάχη κατά του καπνίσματος, με συμπληρωματικές εκστρατείες στην Περιφέρεια Αττικής και στόχευση στις ομάδες και τις περιοχές εκείνες που χρειάζεται να επιμείνουμε για τη μείωση της θανατηφόρας συνήθειας του καπνίσματος».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Ιατρικής στην ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων διακοπής και μη έναρξης του καπνίσματος που «δεν περιορίζεται στη μονότονη απαρίθμηση των συνεπειών την χρήσης προϊόντων καπνού, αλλά απαιτεί από κάθε λειτουργό υγείας μία δυναμική παρουσία και ευρύτερη ενεργοποίηση σε κάθε δυνατό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών».
Χαρακτήρισε μάλιστα την πρωτοβουλία του ΙΣΑ «πολύ αποφασιστικό βήμα για ενεργοποίηση του ιατρικού σώματος στον τομέα της επιστημονικά οργανωμένης μείωσης του καπνίσματος. Ανάπτυξη και λειτουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος και εξασφάλιση νοσοκομείων χωρίς καπνό είναι δύο τομείς που καλείται ο ιατρικός κόσμος της χώρας να καλύψει άμεσα και αποτελεσματικά. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας καλεί σύσσωμο τον Ιατρικό Κόσμο της χώρας σε εγρήγορση και τον ΙΣΑ σε στενή και συνεχή συνεργασία προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του νέου νόμου και της περαιτέρω μείωσης του καπνίσματος στη χώρα».