Οι αεροδιακομιδές ασθενών δεν είναι είδηση για το νοσοκομείο Σαντορίνης – όπως και για άλλα μικρά νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας. Αποτελεί όμως είδηση, και μάλιστα θλιβερή, όταν οι αεροδιακομιδές γίνονται για τις ανάγκες περίθαλψης των γιατρών του νοσοκομείου Σαντορίνης, και λόγω της επαγγελματικής εξουθένωσης που υφίστανται από την εντατικοποίηση της εργασίας τους. Η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι ενδεικτική για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο περίφημο νοσοκομείο Σαντορίνης, δυόμισι χρόνια μετά τα εγκαίνιά του από τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
«Τώρα δεν γίνονται μόνο αεροδιακομιδές ασθενών αλλά και γιατρών (5) λόγω υπερκόπωσης, με πιο πρόσφατη την προχθεσινή της γυναικολόγου» αναφέρει στη σημερινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία, και προσθέτει πως εκτός από τη γυναικολόγο, έγιναν διακομιδές για τον νευρολόγο, την οδοντίατρο, τον αναισθησιολόγο και τον ακτινολόγο.
Οι γιατροί έχουν υποβάλλει αναφορά στον εισαγγελέα Νάξου για την επικινδυνότητα των υπηρεσιών λόγω εντατικοποίησης της εργασίας τους.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει τις θριαμβευτικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια του νοσοκομείου: Οι γυναίκες θα γεννούν στον τόπο τους και οι αιμακαθαιρόμενοι ασθενείς θα κάνουν αιμοκάθαρση στον τόπο τους και θα γίνονται πάσης φύσεως χειρουργεία με ασφάλεια.
Ωστόσο, δυόμισι χρόνια μετά ο χρόνος έχει παγώσει σε ό,τι αφορά αυτές τις εξαγγελίες. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, το Νοσοκομείο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 να λειτουργεί με 35 γιατρούς, εκ των οποίων 25 γιατροί ήταν του ΕΣΥ με μεταφορά από το Κέντρο Υγείας του νησιού που έκλεισε), και σήμερα είναι δέκα λιγότεροι.
Υπάρχει μία γυναικολόγος -και αυτή με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών-, γεγονός που σημαίνει πως δεν γίνονται φυσιολογικοί τοκετοί. Επίσης, υπάρχει ένας παιδίατρος.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι πλήρως εξοπλισμένη, αλλά δεν υπάρχει κανείς νεφρολόγος ιατρός, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί και να είναι μονίμως κλειδωμένη. Δεν υπάρχει οφθαλμίατρος ούτε ψυχίατρος στο Νοσοκομείο.
Η ΜΑΦ 5 κλινών λειτουργεί με μεγάλη επισφάλεια αφού υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Τέλος, δεν υπάρχει τμήμα Αιμοδοσίας.
Στον χειρουργικό τομέα υπάρχουν ένας αναισθησιολόγος και ένας χειρουργός Ιατρός, πράγμα που σημαίνει πως δεν γίνονται χειρουργεία, ούτε καν αιμορροΐδες, σημειώνει με νόημα η ΠΟΕΔΗΝ αναφερόμενη στην περίφημη επέμβαση αιμορρροΐδων που είχε διενεργηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη.
Το πιο δυσάρεστο είναι πως στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε δεν συμμετείχε κανένας Αναισθησιολόγος,Χειρουργός, Νεφρολόγος. Άρα, πρακτικά δεν αναμένεται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση και καμία βελτίωση στη λειτουργία του νοσοκομείου, διαπιστώνει η Ομοσπονδία, η οποία επισημαίνει την απάθεια του Διοικητή του Νοσοκομείου παρά την επικινδυνότητα και την εργασιακή εξουθένωση των γιατρών. Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής του νοσοκομείου τέθηκε πριν από ένα χρόνο ο πρώην επικεφαλής του γραφείο τύπου του κ. Πολάκη, ο κ. Χαράλαμπος Πανοτόπουλος, ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ.