Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της πιστοποίησης και της λειτουργίας των μεταμοσχευτικών Μονάδων στο ΕΣΥ που θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και με διάχυτο λέμφωμα.
Όπως είπε ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας (ΕΑΕ), κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το 30ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, εντός του 2020 πρόκειται να λειτουργήσουν δύο Μονάδες στην Αττική, στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στον «Ευαγγελισμό» και μία Μονάδα στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Σε επόμενη φάση θα λειτουργήσουν οι Μονάδες στα νοσοκομεία «Αττικόν» και Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου.
Οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα, θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων στο 30ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, κατά το διάστημα 7-10 Νοεμβρίου 2019.
Η ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα έχει πρόσφατα λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χρήση σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία και σε ασθενείς με Διάχυτο Λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα μετά από αποτυχία σε δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας.
Οι προκλήσεις στη χορήγησή τους είναι πολλές για τη χώρα μας, κυρίως σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας του ΔΣ της ΕΑΕ και της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Διευθύντρια στην Αιματολογική Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κυρία Μαρία Παγώνη, «στον «Ευαγγελισμό» η Μονάδα διαθέτει μόλις 10 κρεβάτια τα οποία δεν επαρκούν για όσους χρειάζονται να υποβληθούν σε αλλογενή μεταμόσχευση. Εάν θα προστεθούν και όσοι χρειάζεται να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα, είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν και άλλες κλίνες για την απαιτούμενη αποθεραπεία».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ελλάδα περίπου 100 ασθενείς από τη μεγάλη ομάδα των ασθενών με λεμφώματα (εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 1.000 άνθρωποι εκδηλώνουν λέμφωμα) εμφανίζουν υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία, κυρίως παιδιά και νεαροί ενήλικες, και Διάχυτο Λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα μετά από αποτυχία σε δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας. Από αυτούς τους 100 ασθενείς, υπολογίζεται ότι περί τους 30 ετησίως θα πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να υποβληθούν στην ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα. Όσοι κριθεί ότι μπορούν να λάβουν τη θεραπεία, θα εισάγονται στις εξειδικευμένες Μονάδες για τη συλλογή του γενετικού υλικού το οποίο στη συνέχεια θα αποστέλλεται για επεξεργασία σε πιστοποιημένο εργαστήριο στη Γερμανία. Στο τελευταίο στάδιο το «μόσχευμα», δηλαδή τα εμπλουτισμένα λεμφοκύτταρα, θα χορηγούνται στον ασθενή. Το πρόγραμμα αποθεραπείας των ανοσοθεραπειών είναι μακρύ και στη διάρκειά του ο ασθενής βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση για τις τυχόν παρενέργειες.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι επιτυγχάνεται μακροχρόνια ή και βαθιά ύφεση της νόσου με τα CAR-T λεμφοκύτταρα, ωστόσο με δεδομένο ότι πρόκειται για μία καινούρια θεραπεία, δεν αναφέρεται προς το παρόν περιστατικό ίασης.