Το φαινόμενο των συνεχόμενων αποχωρήσεων γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) επαναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως προκύπτουν από την καθημερινή καταγραφή σχετικών αποφάσεων στη Διαύγεια, τον Μάρτιο του 2025 συνταξιοδοτήθηκαν 10 γιατροί και παραιτήθηκαν 45, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Επιμελητές Α΄και Β΄.
Ο ΠΙΣ, μάλιστα, αποδίδει την απόφαση των γιατρών να αποχωρήσουν από τα νοσοκομεία στη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην παραμονή υπό συνταξιοδότηση γιατρών έως και τα 70 τους χρόνια, διατηρώντας, μάλιστα, τις διευθυντικές και διοικητικές θέσεις τους.
«Αποδεικνύεται σαφώς ότι η πρόσφατη νομοθέτησή σας, μέσω του άρθρου 39 του Νόμου 5167/2024, της παράτασης του εργασιακού βίου των ιατρών του ΕΣΥ όλων των ειδικοτήτων έως το 70ο έτος με διατήρηση των διευθυντικών και διοικητικών θέσεών τους, επιφέρει την απολύτως προβλέψιμη παρενέργεια της εγκατάλειψης του ΕΣΥ από ιατρούς χαμηλότερων βαθμίδων, οι οποίοι αποτελούν και τους νεότερους συναδέλφους», σημειώνει ο ΠΙΣ, και προσθέτει:
«Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η επισήμανσή μας, ακριβώς όπως αυτή αναπτύχθηκε και στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινων. Υποθέσεων πριν την ψήφιση του Νόμου, όπως επίσης στα υπομνήματα που σας έχουμε απευθύνει. Θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη και επείγουσα τη νομοθέτηση απαλλαγής από διοικητικά και διευθυντικά καθήκοντα των ιατρών που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας, εφόσον παραμένουν στην υπηρεσία».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρίνει αναγκαία την προκήρυξη των θέσεων των συνταξιοδοτούμενων γιατρών, ανεξαρτήτως της παράτασης του εργασιακού τους βίου, τουλάχιστον 12 μήνες πριν την ημερομηνία συμπλήρωσης των 67 ετών, ώστε να μην δημιουργούνται κενά στα νοσοκομεία.
Τι προβλέπεται για τους 70άρηδες γιατρούς
Στον νόμο 5167/24 έχει περιληφθεί διάταξη του υπουργείου Υγείας (άρθρο 39) στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Ιατροί κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), ανεξαρτήτως ειδικότητας, καθώς και οδοντίατροι κλάδου Ε.Σ.Υ., των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η Δεκεμβρίου 2024, λόγω της συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας τους, εφόσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευτεί με άλλον τρόπο και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής σε αυτό σύμφωνα με την περ. Η) του άρθρου 4 του ν. 3754/2009 (Α’ 43), δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2027.
Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, οι ιατροί και οι οδοντίατροι υποβάλλουν αίτηση προς τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του φορέα, στον οποίον υπηρετούν, εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Οι αιτήσεις παράτασης παραμονής που έχουν ήδη υποβληθεί από ιατρούς του πρώτου εδαφίου παραμένουν σε ισχύ.
Οι αιτήσεις, οι οποίες συνοδεύονται από βεβαιώσεις του φορέα σχετικά με τη μη προκήρυξη ή δέσμευση της θέσης και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εφημεριών ή την απαλλαγή τους από αυτό, αποστέλλονται αμελλητί στο Υπουργείο Υγείας με μέριμνα του φορέα.
Οι ιατροί και οι οδοντίατροι του πρώτου εδαφίου παραμένουν αυτοδικαίως στην υπηρεσία τους έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δεύτερου και τρίτου εδαφίου, η οποία πάντως δεν μπορεί να διαρκέσει πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2025».
Διαβάστε επίσης
8 Ευρωπαϊκοί οργανισμοί καταγγέλλουν το clawback στην Ελλάδα
Ξέμειναν από γιατρούς τα νησιά μας – Αγωνιώδεις αναζητήσεις για να καλυφθούν τα κενά ενόψει Πάσχα