Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τη σύσταση Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων που αφορά στην… τύχη του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών).
Το νοσηλευτικό ίδρυμα που διαθέτει 150 κλίνες (είναι ένα μεσαίου μεγέθους νοσοκομείο) έκλεισε το 2013 και έκτοτε υπολειτουργεί, έχοντας ουσιαστικά μόνο Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και λίγα εξωτερικά ιατρεία. Την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού το νοσοκομείο είχε αξιοποιηθεί για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19, βοηθώντας την αποσυμφόρηση των υπόλοιπων νοσοκομείων της Αττικής. Τους νοσηλευόμενους, μάλιστα, είχε επισκεφτεί ο γνωστός Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, που ήταν στην πρώτη γραμμή φροντίδας των κρουσμάτων.
Από το 2014 που σταμάτησε η πλήρης λειτουργία του «Αγία Βαρβάρα», υπήρξαν διάφοροι σχεδιασμοί για την αξιοποίησή του από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Μια από τις ιδέες ήταν η λειτουργία του ως Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας. Ωστόσο, κανένα πλάνο δεν έχει προχωρήσει, με τον οργανισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος να ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Με τη νέα διάταξη, το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει τη μεταφορά του οργανισμού του «Αγία Βαρβάρα» στο νοσοκομείο «Αττικόν», με σκοπό την ενίσχυση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της δυτικής Αττικής, το οποίο είναι γνωστό ότι «υποφέρει» από υπερπληρότητα, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να αναπτύσσονται επικουρικές κλίνες (ράντζα) μετά τις εφημερίες.
Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι προσωπικό που έχει την οργανική του θέση στο «Αγία Βαρβάρα» υπηρετεί στο νοσοκομείο Νίκαιας, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες. Αυτό είναι και το βασικό σημείο που έχει σηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων. Το επίμαχο άρθρο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αναφέρει ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, κατανέμονται τα τμήματα, οι μονάδες και οι ειδικές μονάδες της ιατρικής υπηρεσίας, καθώς και οι θέσεις του πάσης φύσεως προσωπικού.
Εργαζόμενοι του νοσοκομείου Νίκαιας καταγγέλλουν ότι στη Νίκαια αυτή τη στιγμή υπηρετούν πλήθος αναισθησιολόγων, χειρουργών, καρδιολόγων, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων, για παράδειγμα στην τεχνική υπηρεσία. Όπως λένε, εάν μετακινηθεί αυτό το προσωπικό το νοσοκομείο Νίκαιας «θα καταρρεύσει».
«Γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να ανοίξει το Λοιμωδών και να λειτουργήσει σαν σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο νοσοκομείο», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εργαζομένων Κρατικού Νίκαιας και το Σωματείο Εργαζομένων του «Αττικόν», προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο αυτό, το οποίο θα μπορούσε και να στηρίξει τα υπόλοιπα μεγαλύτερα νοσοκομεία και να εξυπηρετήσει εκατοντάδες ασθενείς μεταφέρεται στο Αττικό Νοσοκομείο «όχι για να λειτουργήσει προφανώς πλήρως, αλλά για να το αποσυμφορήσει δήθεν από τα ράντζα… Το δε προσωπικό βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού θα βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου και της ΥΠΕ για να μετακινείται ανάμεσα στις τρεις δομές, κάνοντας τον περιοδεύοντα θίασο για να καλύπτει τρύπες, πότε εδώ και πότε εκεί. Το ίδιο προσωπικό που δουλεύει διπλοβάρδιες, με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό για να καλυφθούν οι ανάγκες των τμημάτων».
Κρίσιμη σύσκεψη στη 2η ΥΠΕ
Για το θέμα συναντήθηκε προχθές η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) με αντιπροσωπεία εργαζομένων του νοσοκομείου Νίκαιας, αλλά και κατοίκων της περιοχής που δραστηριοποιούνται ενεργά επί του θέματος. Μετά από τη συζήτηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ygeiamou.gr, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ δεσμεύτηκε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υγείας να μη γίνει καμία μετακίνηση εργαζόμενων η οργανική θέση των οποίων είναι στο «Αγία Βαρβάρα» αλλά υπηρετούν στο νοσοκομείο Νίκαιας.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν» βλέπει θετικά την υπαγωγή του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» στο Αττικό, καθώς από μόνο του αυτό σημαίνει επιπλέον κλίνες. Βεβαίως, και η διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου περιμένει τις λεπτομέρειες της απόφασης και το πώς θα γίνει η λειτουργική ενσωμάτωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς απαιτείται ένας πλήρης σχεδιασμός και το απαραίτητο προσωπικό για να «ανοίξουν» αυτές οι επιπλέον κλίνες.
Πάντως, ενώ την περίοδο της πανδημίας, αλλά και αργότερα, γίνονταν διάφορες συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές και μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα για νοσηλεία περιστατικών ώστε να μπορέσει το «Αττικόν» να διαχειριστεί τον όγκο των περιστατικών, σήμερα δεν έχει συστηματική βοήθεια από πουθενά και είναι πάντα πλήρες.
Διαβάστε επίσης
Νοσοκομείο Νίκαιας: Τι συμβαίνει και μειώνονται στο μισό τα τακτικά χειρουργεία
Νοσοκομειακοί γιατροί – Εκλογές: Έχασε την προεδρία η Ματίνα Παγώνη – Ποιος αναλαμβάνει