Επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξάγει ετησίως η εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Στην εφετινή έρευνα που διεξήχθη το διάστημα από τις 5 έως τις 13 Μαρτίου, συμμετείχαν 1.066 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, ενώ στην αντίστοιχη έρευνα που έγινε μεταξύ ιατρών συμμετείχαν 760 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την επικράτεια.

«Δυσαρεστημένο» από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας (τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα) δηλώνει το 48,1% των ερωτηθέντων πολιτών. Στην ερώτηση ειδικά για την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που προσφέρει το δημόσιο σύστημα υγείας, το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξεύεται στο 61.1%.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών προκύπτει κατά 73,5% από κακή οργάνωση, κατά 68,3% από κακή αναλογία προσωπικού και ασθενών, κατά 53,5% από τις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις και κατά 51,1% από μη καλό τεχνολογικό εξοπλισμό. Είναι, δηλαδή, περισσότερο λειτουργικά θέματα αυτά που προκαλούν δυσφορία στους πολίτες. Αντίθετα, όσοι δήλωσαν ικανοποίηση από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στους λειτουργούς της Υγείας, επισημαίνοντας ότι κατά 83% η ικανοποίηση οφείλεται στο επίπεδο του ιατρικού προσωπικού και κατά 48% σε εκείνο του νοσηλευτικού προσωπικού.

Αρνητική αξιολόγηση των απογευματινών χειρουργείων

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 43,4% των συμμετεχόντων στη μελέτη κρίνει αρνητικά την πρωτοβουλία των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων. Επίσης, το 85,8% δηλώνει ότι δε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του την παροχή αυτή. Τα ποσοστά αυτά προκαλούν εντύπωση, μιας και η ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων παρουσιάστηκε σαν μια μεταρρύθμιση που θα ξεμπλοκάρει τις αναμονές για επέμβαση στο ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή, το 54,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας έχει χειροτερεύσει τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, έναντι 17,5% που απαντά ότι έχει βελτιωθεί. Μάλιστα, το 83,5% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο ερώτημα «Είσαστε γενικά ικανοποιημένος/η ή δυσαρεστημένος/η από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από τον ιδιώτη ιατρό που επισκεφθήκατε ή την ιδιωτική κλινική;», οι περισσότερο ικανοποιημένοι είναι από ιδιώτη γιατρό, σε ποσοστό 68,2%.

Στην έρευνα μεταξύ ιατρών από όλη την επικράτεια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στα δύο πρώτα ερωτήματα που είναι σταθερές μεταξύ των ερευνών που διεξήχθησαν το 2024 και 2025: «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στη νομοθεσία για την υγεία. Τις αντιμετωπίζετε;». Στο ερώτημα αυτό το 48,3% απάντησε αρνητικά στην έρευνα του 2024. Εφέτος, αρνητικά απαντά το 49%. Στο δεύτερο ερώτημα «Και αντιμετωπίζετε τις ρυθμίσεις που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας για τον προσωπικό γιατρό …;», το 2024 είχε απαντήσει αρνητικά το 50,4% ενώ φέτος την ίδια απάντηση δίνει το 49%.

Διαβάστε επίσης

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Πόσο πίσω πάει στον χρόνο; Από ποια χρονιά ξεκινά το ψηφιακό ιστορικό μας

Με προσλήψεις και βραχιολάκι επιχειρεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να μειώσει το χρόνο αναμονής στα Επείγοντα – Το πλήρες σχέδιο που ανακοινώθηκε

Σε λειτουργία τα πρώτα 6 εργαστήρια αναφοράς της ΕΕ για τη δημόσια υγεία