Έως το τέλος του χρόνου θα επιχειρηθεί να ενταχθούν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο σύστημα DRG, με το οποίο υπάρχει πλήρης καταγραφή του παραγόμενου έργου και της απόδοσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο χθεσινό συνέδριο του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) με τίτλο «Τα DRG ως σταθερότυπος δημιουργίας και εξέλιξης».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η εφαρμογή του συστήματος DRG στα νοσοκομεία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στον τομέα της υγείας. Το σύστημα αυτό οδηγεί σε αναβάθμιση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και σε δεύτερο χρόνο επιτρέπει την αποζημίωση με βάση το παραγόμενο έργο των νοσοκομείων.
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι η διαδικασία υλοποίησης του συστήματος στο σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι σε εξέλιξη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την καθολική εφαρμογή του έως το 2026. Εκτός από την καταγραφή και την κοστολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα με βάση τα πραγματικά τους νούμερα, δηλαδή πόσα ιατρεία, χειρουργεία, εξετάσεις κτλ πραγματοποιούν, η επόμενη φάση της μεταρρύθμισης είναι ο έλεγχος από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) όλων των υποβολών που πραγματοποιούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Επίσης, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην διαμόρφωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων με βάση τα DRGs.
Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η εφαρμογή του συστήματος DRG και η πλήρης γνώση σε σχέση με το έργο που παράγουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν αποσκοπεί στο κλείσιμο ή την υπολειτουργία νοσοκομείων, για παράδειγμα της Περιφέρειας. Με αυτό το σκεπτικό, έκανε σαφές ότι η εφαρμογή του συστήματος δεν θα είναι τόσο αυστηρή όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στη Γερμανία. Αντίθετα, η χώρα μας θα εστιάσει στο να λειτουργήσει το σύστημα των DRG ως «όχημα» για καλύτερη απόδοση των νοσοκομείων.
Οι κακές πρακτικές του παρελθόντος σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των νοσοκομείων έχουν ήδη εγκαταλειφθεί, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προϋπολογισμοί καταρτίζονταν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ενώ υπήρχε ανεξέλεγκτη ροή χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα μέχρι τον Σεπτέμβριο να απαιτούνται επιπλέον «τονωτικές ενέσεις» χρηματοδότησης.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε με την κατάρτιση των νοσοκομειακών προϋπολογισμών για το 2024 ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ υπήρξε στενή παρακολούθηση των οικονομικών των νοσοκομείων. Ως αποτέλεσμα, η χρονιά έκλεισε και κανένα νοσοκομείο δε ζήτησε επιπλέον χρήματα, ενώ παράλληλα υπήρξε αύξηση 10% στις χειρουργικές επεμβάσεις και 2,5%-3% στις νοσηλείες.
«Όραμά μας είναι η αποτελεσματική, αποδοτική, ποιοτική, ισότιμη κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού της χώρας, με στόχο τη βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων για νοσοκομειακή περίθαλψη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, Παντελής Μεσσαρόπουλος. Τόνισε δε ότι για πρώτη φορά το 2025, τα δημόσια νοσοκομεία θα αποζημιώνονται βάσει του παραγόμενου έργου τους, γεγονός που αναμένεται να εξαλείψει στρεβλώσεις του παρελθόντος.
ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Στο μικροσκόπιο τα χειρουργεία – Τι αποκαλύπτουν οι ψηφιακοί έλεγχοι
Πόσο στοιχίζουν οι ασθενείς στο ΕΣΥ – Σε ποια νοσοκομεία κοστίζουν ακριβά και σε ποια τα μισά