Εν αναμονή των σημειωμάτων των αυτόματων επιστροφών (clawback) για το 2023 είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες. Τα γνωστά «ραβασάκια» που δημιουργούν ένα μόνιμο… πονοκέφαλο στη φαρμακοβιομηχανία είναι – επιτέλους – έτοιμα και θα διανεμηθούν αυτή την εβδομάδα, με τις εταιρείες να περιμένουν να δουν το ύψος των χρημάτων που πρέπει να επιστρέψουν ουσιαστικά στο κράτος για το 2023.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το clawback κινήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο, ειδικά για τα νοσοκομειακά φάρμακα για τα οποία έφτασε το 83%. Μετά από παρεμβάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που περιλάμβαναν έκτακτη χρηματοδότηση αλλά και ανακατανομή των ποσοστών clawback ανάλογα με την τιμή των φαρμάκων, φαίνεται πως επιτεύχθηκε μια σχετική συγκράτηση για το σύνολο του 2023.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το οριζόντιο clawback το 2023 διαμορφώνεται περί το 70%. Το ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο του πρώτου εξαμήνου του 2023 αλλά μακριά από τις επιδιώξεις της φαρμακοβιομηχανίας.
Σε πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι το clawback του 2024 θα έχει μεν μείωση συγκριτικά με το 2023, όχι όμως ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Το 2025 το clawback θα κυμαίνεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Για παράδειγμα, για το νοσοκομειακό φάρμακο ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι το clawback στο 60% είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.
Αναλυτικότερα, η στοχοθεσία που έχει τεθεί για το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2024 φαίνεται πως επιτυγχάνεται. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του κ. Γεωργιάδη, η φαρμακευτική δαπάνη στο κανάλι των φαρμάκων που διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων παρουσιάζει αύξηση κατά 3%. Σε ό,τι αφορά στο νοσοκομειακό φάρμακο για το οποίο έγιναν κινήσεις μετά τη διαπίστωση ότι το 2023 η δαπάνη ξέφυγε, το 2024 καταγράφει σχεδόν μηδενική αύξηση, ενώ τη χειρότερη… επίδοση έχει το κανάλι των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία καταγράφουν το 2024 αύξηση της δαπάνης κατά περίπου 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η φαρμακοβιομηχανία, πάντως, είναι συγκρατημένη και δεν αισιοδοξεί ούτε για την πορεία των αυτόματων επιστροφών το 2024, παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας. Επιπλέον, ζητά μακροχρόνια προβλεψιμότητα μέσω του 3ετούς συμφώνου συνεργασίας με το οποίο συμφωνεί και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και αναμένει τις προτάσεις των Συλλόγων που εκπροσωπούν το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών.
ΕΟΠΥΥ: Έλεγχοι και «φίλτρα» στις συνταγές – Μπαίνει stop στις καταχρηστικές εξετάσεις
ΕΟΠΥΥ – Εξετάσεις αίματος: Κάθε πότε μπορεί να μας τις γράφει ο γιατρός για να αποζημιωνόμαστε