Νέο, επικαιροποιημένο, σύγχρονο και αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιατρική ειδικότητα της Ακτινολογίας, προσαρμοσμένο στα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας, θεσπίζεται με απόφαση του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, μετά από πολυετείς προσπάθειες της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.
Η Υπουργική Απόφαση περιγράφει αναλυτικά όλα τα γνωστικά αντικείμενα που καλύπτει η ειδικότητα της Ακτινολογίας και ανάμεσα στα άλλα, εγκρίνει βιβλιάριο εκπαίδευσης ειδικευομένων (log book), που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος. Το εν λόγω – όπως περιλαμβάνεται στην υπ’ αρ. 1539/28-12-2023 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Ε.Σ.Υ. – θα παρέχεται στους/στις ειδικευομένους/-ες από τα Εκπαιδευτικά Κέντρα.
«Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης των νέων Ιατρών Ακτινολόγων και κατ’ επέκταση σε βελτίωση των υπηρεσιών διάγνωσης και της παρεχόμενης φροντίδας προς τους ασθενείς στη χώρα μας. Αποτελεί δε υποχρέωση όλων των Διευθυντών των Ακτινολογικών Τμημάτων και Εργαστηρίων, να φροντίσουν για την εφαρμογή του», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Θάνος Χαλαζωνίτης.
Να αναφερθεί ότι το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα αποτελεί προϊόν εργασίας μιας αρχικής Επιτροπής Εκπαίδευσης του Κ.Ε.Σ.Υ., ήδη από το 2018. Στην Επιτροπή συμμετείχαν (με αλφαβητική σειρά) οι Ιατροί Ακτινολόγοι κ.κ.: Μαριάννα Βλυχού, Λουκάς Δαγδηλέλης, Απόστολος Καραντάνας, Νικόλαος Κελέκης, Θάνος Λουκάς, Κώστας Λυμπερόπουλος, Κατερίνα Μαλαγάρη, Λία Ε. Μουλοπούλου, Κώστας Ρεβένας, Κυριάκος Στριγγάρης, Φώτιος Τάκης, Χαρίκλεια Τριαντοπούλου, Ιωάννης Φεζουλίδης και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Κοκκίνης.
Το αρχικό κείμενο επικαιροποιήθηκε από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΕ και εκ νέου μερικώς τροποποιήθηκε από το σημερινό Δ.Σ. της ΕΑΕ. Το παρόν Συμβούλιο ανέλαβε την προώθησή του προς το Κ.Ε.Σ.Υ., όπως επίσης ανέλαβε πρωτοβουλίες για την έγκριση αυτού επίσης από το Κ.Ε.Σ.Υ. και εν συνεχεία συντόνισε τις απαραίτητες ενέργειες στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να δημοσιευθεί τελικά σε ΦΕΚ.
Δείτε το ΦΕΚ εδώ.
Παιδικός καρκίνος: Πάνω από 85% η ίαση – Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες που δίνουν ελπίδα