Κύμα παραιτήσεων από τους -ούτως ή άλλως ελάχιστους για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων- συμβεβλημένους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς σε όλη τη χώρα αναμένει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ).
Πρόκειται για «ζήτημα μείζονος σημασίας» όπως επισημαίνει η Ένωση με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλώντας την να επικεντρώσει την προσοχή της σε αυτό, με βάση τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά και εκείνη που διαμορφώνεται ενόψει των δύσκολων μηνών που ακολουθούν με ιώσεις και γρίπη. Ενδεικτικό της αγωνίας των γιατρών για όσα πρέπει να γίνουν είναι ότι καλούν τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη να δράσουν και να μην μείνουν απλοί παρατηρητές των γεγονότων.
Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ αναφέρεται στην αποτυχία της μεταρρύθμισης με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) της προηγούμενης κυβέρνησης και τις ελλείψεις σε οικογενειακούς γιατρούς που δοκιμάζουν τους πολίτες αλλά και το σύστημα υγείας και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με τους 800 γιατρούς – όπως είχε εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δρομολογείται η πρόσληψη για 2.000 νέους γιατρούς για την ΠΦΥ, εκ των οποίων οι 800 θα ενταχθούν στο σύστημα με διαδικασίες εξπρές και στοχευμένα για την κάλυψη των κενών που καταγράφονται.
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως έχουν εξασφαλιστεί και τα χρήματα που απαιτούνται για αυτές τις 800 συμβάσεις.
Οικογενειακοί γιατροί χωρίς εγγεγραμμένους πολίτες
«Οπως γνωρίζετε, τον Ιούλιο 2018, με απόφαση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έγινε μονομερής διακοπή των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Παιδιάτρους που ήταν συμβεβλημένοι με τον οργανισμό από το 2012. Η προκήρυξη για συμβεβλημένους Οικογενειακούς Ιατρούς αυτών των ειδικοτήτων είχε παταγώδη αποτυχία ως προς την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων. Η αμοιβή τους καθορίζεται βάση του αριθμού των εγγεγραμμένων ασφαλισμένων ανα ιατρό, γεγονός που θα εφαρμοστεί απο τον τρέχοντα μήνα. Το κάλεσμα από τον ΕΟΠΥΥ για εγγραφή ασφαλισμένων δεν είχε ανταπόκριση, χωρίς να φέρουν οι ιατροί κάποια ευθύνη για την προφανή αποτυχία του εγχειρήματος» περιγράφουν οι εκπρόσωποι των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ, ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών σε οικογενειακό γιατρό δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. άτομα σε σύνολο 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Οι συμβεβλημένοι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί είναι περίπου 600 σε όλη τη χώρα. Δεκάδες περιοχές δεν διαθέτουν συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς ενώ όσοι υπάρχουν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας δεν επαρκούν.
Σε αναμονή των 800 συμβάσεων
Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ επαναλαμβάνει την πρότασή της – η οποία κατατέθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας αλλά και δημοσίως: «προτείνουμε την επαναφορά των υφισταμένων μέχρι τον Ιούλιο 2018 συμβάσεων με τη μορφή που είχαν, για όλους». Κλιμακώνοντας δε την ανησυχία της ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν άμεσα σε δράσεις: «Σας καλούμε να δράσετε και να μην μείνετε απλοί παρατηρητές των γεγονότων που θα ακολουθήσουν. Αναφερθήκατε σε νέες 800 συμβάσεις για τις υπόλοιπες ειδικότητες, εφαρμόστε το!» Και καταλήγοντας η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ τονίζει: «Επαναφέρετε και τους συμβεβλημένους γιατρούς που υπήρχαν και θα έχετε ενα ισχυρό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πανελλαδικά, σε εξοπλισμένα ιδιωτικά ιατρεία με υπηρεσίες στον ασφαλισμένο πολίτη».