Σε επιφυλακή για τη γρίπη των πτηνών καλεί τις διευθύνσεις υγείας της χώρας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Με εγκύκλιό της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το «πανδημικό δυναμικό» στελεχών που αναδύονται, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες για αναγνώριση και δήλωση κρουσμάτων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, η γρίπη των πτηνών είναι μια ιογενής λοίμωξη που πλήττει κυρίως πτηνά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και σε ανθρώπους, ιδιαίτερα σε όσους έχουν στενή επαφή με μολυσμένα ζώα ή περιβάλλοντα. «Η πιθανότητα ανάδυσης στελεχών του ιού με πανδημικό δυναμικό καθιστά απαραίτητη την επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών. Η έγκαιρη αναγνώριση των κρουσμάτων και η εφαρμογή μέτρων παρέμβασης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό».
Ανάμεσα στους πολλούς υπότυπους του ιού της γρίπης των πτηνών, ο A(H5N1) είναι αυτός που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και παγκοσμίως. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (ΔΔΥΚΜ) καλούνται να καταγράψουν και να παρακολουθήσουν άτομα που εκτέθηκαν στον ιό, να διερευνήσουν επιδημιολογικά τους τρόπους μετάδοσης και να ενημερώσουν το κοινό για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στον ιό, γνωστοί ως «επαφές», πρέπει να εντοπίζονται άμεσα και να καταγράφονται με ακρίβεια. Η έκθεση περιλαμβάνει άμεση επαφή ή παραμονή σε κοντινή απόσταση (μέχρι ένα μέτρο) από μολυσμένα ζώα ή το επιμολυσμένο περιβάλλον τους. Επιπλέον, η συμμετοχή σε καθαρισμό ή απολύμανση χώρων με μολυσμένα πτηνά ή ζώα θεωρείται επικίνδυνη. Σημαντική είναι και η επαφή με ανθρώπους-φορείς του ιού. Ως επαφές ορίζονται, σύμφωνα με την εγκύκλιο, άτομα που είχαν στενή ή απροστάτευτη επαφή με κρούσματα κατά τη διάρκεια της μεταδοτικότητάς τους, η οποία εκτείνεται έως και 10 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και μία εβδομάδα μετά την παύση τους.
Η παρακολούθηση των επαφών διαρκεί 10 ημέρες από την τελευταία επαφή με κρούσμα ή μολυσμένο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επαφές πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες FFP2 ή FFP3, να τηρούν αυστηρά μέτρα υγιεινής (π.χ. απολύμανση χεριών και επιφανειών) και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα. Αν εμφανιστούν συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, δύσπνοια ή γαστρεντερικά προβλήματα, είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν άμεσα τις υγειονομικές αρχές και τον γιατρό τους, αναφέροντας την έκθεση στον ιό.
Η ενημέρωση και η εκπαίδευση του πληθυσμού για τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα πρόληψης είναι καθοριστική για τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών. Επιπλέον, η στενή συνεργασία μεταξύ ΔΔΥΚΜ και κτηνιατρικών υπηρεσιών εξασφαλίζει την ταχεία ταυτοποίηση μολυσμένων περιοχών και την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης. Η εξουδετέρωση εστιών μόλυνσης μέσω απολυμάνσεων και κτηνιατρικών ελέγχων είναι κρίσιμη, καθώς η βιωσιμότητα του ιού σε επιφάνειες μπορεί να φτάσει έως και τις 48 ώρες.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην εγκύκλιο, η προληπτική δράση, η συστηματική παρακολούθηση και η έγκαιρη ανταπόκριση σε ύποπτα περιστατικά είναι τα βασικά στοιχεία που μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.
Γρίπη των πτηνών: Επαγρύπνηση ζητά το ECDC – Να εξετάζονται όλα τα περιστατικά γρίπης
Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία στις ΗΠΑ από τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις σε ανθρώπους και ζώα
Γρίπη των πτηνών: Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον άνθρωπο – Θα φέρει ο H5N1 την επόμενη πανδημία;