Σε παράλληλα σύμπαντα φαίνεται ότι βρίσκονται οι φαρμακευτικές εταιρίες και η Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ) στη χώρα μας, η οποία συστάθηκε για να αξιολογεί και να εγκρίνει νέες θεραπείες, που αποτελούν «διαβατήρια» κατά τους ειδικούς για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των Ευρωπαίων, των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων.
Η Επιτροπή από τον περασμένο Ιούλιο που συγκροτήθηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, κ. Δημήτρη Κούβελα, καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, συνεδριάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα αξιολογώντας το περιεχόμενο των φακέλων με καινοτόμες θεραπείες, που κατατίθενται προς έγκριση από τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Από την πλευρά τους, οι εταιρίες μέσω του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αναφέρουν αντίθετη εικόνα, με σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία αξιολόγησης των νέων θεραπειών – πρόσφατα μάλιστα είχαν αποστείλει και επιστολή στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό σχετικά με αυτό. Δεκάδες φάκελοι έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή η οποία πρέπει να αξιολογήσει τη θεραπευτική καινοτομία αλλά και το κόστος των υπό έγκριση φαρμάκων και στη συνέχεια να στείλει τους φακέλους και τις θετικές εισηγήσεις της στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης η οποία με τη σειρά της θα εισηγηθεί στον υπουργό την αποζημίωση των φαρμάκων.
Ο ΣΦΕΕ είχε εκφράσει στην επιστολή του την έντονη ανησυχία του καθώς έχουν παρέλθει ενενήντα και πλέον ημέρες από τις καταθέσεις των φακέλων, χωρίς να έχουν ενημέρωση για κάποια πρόοδο ενώ ο νόμος ορίζει ότι η διαδικασία της αξιολόγησης μαζί με την κοστολόγηση του φαρμάκου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 180 ημέρες. Τα μέλη του ΣΦΕΕ αναφέρουν ως δυσλειτουργία ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αξιολόγησης των φακέλων κατά προτεραιότητα, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης αιτήσεων προς αξιολόγηση από τα μέλη της Επιτροπής, μετά την κατάθεση των φακέλων από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας.
Ο κ. Κούβελας, μιλώντας στο ygeiamou.gr, εμφανίζεται βέβαιος για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που ορίζει ο νόμος: «δεχόμαστε συνεχώς φακέλους και μελετάμε τις αιτήσεις που μας υποβάλλονται. Οι περισσότερες αφορούν ογκολογικά σκευάσματα καθώς και φάρμακα για ρευματοπάθειες. Επίσης, αφορούν σε μεγάλο ποσοστό βιοομοειδή σκευάσματα. Η Επιτροπή αναθέτει στους αξιολογητές τους φακέλους και κάνει τις εισηγήσεις της. Επίσης, σημαντικό ποσοστό φακέλων αφορούν ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μια θεραπεία με καινοτόμο φάρμακο που δεν έχει εγκριθεί ακόμη και ζητούν να αξιολογηθεί αυτό καθώς επίσης να αποζημιωθεί. Δεν έχει παρέλθει καμία προθεσμία και δεν έχει καθυστερήσει η διαδικασία».
Ένα από τα μείζονα εμπόδια της Επιτροπής αναφέρεται από τον ΣΦΕΕ ότι είναι η εξεύρεση εξωτερικών αξιολογητών, δηλαδή των ειδικών εκείνων στους οποίους θα αναθέτει η Επιτροπή την αξιολόγηση των καινοτόμων φαρμάκων. Μάλιστα, λέγεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών στους οποίους προτάθηκε η θέση δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση της Επιτροπής δηλώνοντας «κώλυμα λόγω ασυμβίβαστου». Ο πρόεδρος της Επιτροπής, πάντως, εκτιμά πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τους εξωτερικούς αξιολογητές.
Η σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας έχει επισημανθεί επανειλημμένως από τα στελέχη της συναφούς κλάδου. Θεωρείται ότι η φαρμακευτική καινοτομία μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών της χώρας, καθώς προσφέροντας λύσεις στο σύνολο σχεδόν των πιο σημαντικών προβλημάτων υγείας συμβάλλει τελικά στην εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας.
Ωστόσο, η νεοσυσταθείσα Επιτροπή, η οποία σημειωτέον αποτέλεσε ένα από τα πιο ξεκάθαρα μνημονιακά προαπαιτούμενα για τον χώρο της υγείας, απομένει να αποδείξει εάν με τη λειτουργία της θα αποτελέσει μοχλό καθυστέρησης ή επιτάχυνσης νέων φαρμάκων στην αγορά και αν θα στοχεύσει στην προάσπιση της υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του γηράσκοντος ελληνικού πληθυσμού.