Τι κάνει έναν φημισμένο Καθηγητή μετά από 37 χρόνια στο εξωτερικό, μια μακρά πορεία και μια σπουδαία καριέρα να επιστρέψει στην Ελλάδα; Η νοσταλγία και η οικογένεια αποτελούν σίγουρα δύο σημαντικούς λόγους. Είναι, όμως, και η πρόκληση της ίδρυσης και της διεύθυνσης του πρωτοποριακού Διεθνούς Κέντρου Καρδιοχειρουργικής με τη σφραγίδα του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Καρδιοχειρουργικής, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, κ. Θεόδωρος Κωφίδης, που βρίσκεται στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της προχθεσινής εκδήλωσης Αριστείας των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ. Με δεδομένες τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες και πρακτικές στην καρδιοχειρουργική με τις οποίες λειτουργεί το Κέντρο, η απόφαση του κ. Κωφίδη να επιστρέψει στη χώρα του δε φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Ο ίδιος ξεδίπλωσε το όραμά του για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε μία πληθωρική και γεμάτη από τους σταθμούς του ανά την υφήλιο, ομιλία. Όλη αυτή η τεχνογνωσία και η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση είναι, άλλωστε, «αυτό που θέλει η Ελλάδα», όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση.
«Ο πρώτος πυλώνας του Κέντρου μας είναι ο κλινικός πυλώνας. Με ασθενοκεντρική προσέγγιση, εξατομικευμένα, δίνουμε έμφαση στις νέες μεθόδους ως νέα θεραπευτική πλατφόρμα. Χειρουργική ελάχιστης επεμβατότητας, bypass επεμβάσεις στη μιτροειδή βαλβίδα κτλ, με λιγότερη αιμορραγία, λιγότερο τραύμα και καλύτερο αποτέλεσμα». Έτσι ξεκίνησε ο κ. Κωφίδης να αναλύει τους πυλώνες στρατηγικής του Κέντρου. Με τις εξαιρετικές ικανότητές του στο λόγο και το χιούμορ του κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που ανά τακτά διαστήματα στη διάρκεια της ομιλίας του τον χειροκροτούσε.
Ο δεύτερος πυλώνας λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Καρδιοχειρουργικής του νοσοκομείου «Υγεία» είναι τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα. «Εγκαθιδρύουμε το πρωτόκολλο ERAS, για την ενισχυμένη αποθεραπεία μετά το χειρουργείο, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες πράξεις, ώστε ο ασθενής να πονάει λιγότερο, να μην έχει σοβαρές επιπλοκές και να επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του», ανέφερε.
Ο τρίτος πυλώνας είναι η εγγύηση ποιότητας, με τη συλλογή και την αξιολόγηση δεδομένων, ο τέταρτος αφορά στην εκπαίδευση των γιατρών πάνω σε τελευταίες τεχνολογίες, ο πέμπτος στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνογνωσία. «Εισαγάγαμε 12 νέες τεχνικές επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας, συγγράψαμε το πρώτο βιβλίο με QR code, εξατομικευμένες βαλβίδες μπαίνουν προκλινικά στην Καλιφόρνια», σημείωσε ο διεθνούς φήμης Καθηγητής. Ο έκτος και τελευταίος πυλώνας είναι η εξωστρέφεια και η προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μάλιστα, προβλήθηκαν μέσω βίντεο οι εμπειρίες δύο ασθενών από τις ΗΠΑ που χειρουργήθηκαν στο Διεθνές Κέντρο Καρδιοχειρουργικής του ΥΓΕΙΑ.
Η… Οδύσσεια, το νησί της Καλυψώς και η νοσταλγία για την πατρίδα
Η ομιλία του κ. Κωφίδη ήταν εμφανώς φορτισμένη. Αποτελώντας εμβληματικό παράδειγμα του λεγόμενου «brain gain», δηλαδή της επιστροφής στην Ελλάδα σπουδαίων «μυαλών» – επιστημονικού προσωπικού, περιέγραψε πως ένιωσε ουσιαστικά υποχρέωσή του να μεταδώσει τις γνώσεις και την εμπειρία του στη χώρα του. Τον καθοδήγησαν, μάλιστα, τα λόγια ενός στενού του φίλου, σύμφωνα με τα οποία η καριέρα του δεν θα είναι ποτέ πλήρης εάν δεν προσφέρει και στον τόπο του.
«Έχω δικαίωμα να αναφωνήσω νενίκηκά σε Οδυσσέα, διότι εγώ πέρασα 37 χρόνια στο εξωτερικό, ενώ ο Οδυσσέας μόνο 20. Τελευταίος μου σταθμός η Σιγκαπούρη, που δεν ήταν άσχημα, ήταν, ας πούμε, το νησί της Καλυψώς», είπε, μεταξύ άλλων. Ο γνωστός Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην οικογένειά του: Τη σύζυγό του και την κόρη τους. «Είμαι πολύ συγκινημένος και κάνω κατάθεση ψυχής στα κορίτσια μου, που δέχτηκαν να γκρεμίσουμε τα κάστρα πίσω μας, να μαζέψουμε τις σκηνές μας άλλη μια φορά και να τολμήσουμε την παλινόστηση στον ευλογημένο αυτόν τόπο», ανέφερε έχοντας ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες, το προσωπικό του ΥΓΕΙΑ και τους φίλους του.
Η εκδήλωση Αριστείας
Η εκδήλωση με τίτλο «Στην Καρδιά της Καινοτομίας: Το Παρόν και το Μέλλον της Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τα νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ, μέλη του Hellenic Healthcare Group (HHG).
Ο Υπουργός Υγείας άνοιξε την εκδήλωση με τον χαιρετισμό του, εκθειάζοντας τη δουλειά που κάνουν τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα και σημειώνοντας πως και το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάζει πρόοδο σε ό,τι αφορά στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων για διάγνωση και θεραπεία. «Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας πως θεωρεί ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και τον ιδιωτικό τομέα.
Το ΥΓΕΙΑ και το ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόζοντας μια στρατηγική πολλών ετών, παρουσίασαν τη δυνατότητα τους να καλύψουν με τον καλύτερο τρόπο όλο το φάσμα των καρδιοπαθειών από τη νεογνική ηλικία μέχρι και τις πολύ μεγάλες ηλικίες, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν και εφαρμόζουν με τον πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο τις εξελίξεις στα μεγάλα εξελισσόμενα πεδία όπως:
– Την ιατρική απεικόνιση στην καρδιαγγειακή ιατρική.
– Την εφαρμογή διακαθετηριακών βαλβίδων για όλες βαλβίδες της καρδιάς, μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών.
– Την καρδιοχειρουργική μικρών χειρουργικών τομών και την ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική.
– Όλες τις εξελίξεις που αφορούν την σύγχρονη επεμβατική αρρυθμιολογία και επιμέρους τις εξελίξεις στο ablation της κολπικής μαρμαρυγής.
Το ΥΓΕΙΑ πρωτοπόρο στον τομέα εκπαίδευσης ιατρών στην ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική