Ξεκινά σήμερα το τρίτο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, που αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, με την αποστολή SMS στους 2,8 εκατομμύρια δικαιούχους, ηλικίας 50-69 ετών. Σε πρώτη φάση, οι δικαιούχοι μπορούν να διενεργούν ένα self-test στο σπίτι, το αποτέλεσμα του οποίου θα αποκαλύπτει εάν υπάρχει ανάγκη να προχωρήσει ο δικαιούχος σε δωρεάν κολονοσκόπηση.

Στόχος του προγράμματος με τα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και του ίδιου του καρκίνου, με την προοπτική ίασης όταν ανιχνευτεί σε αρχικά στάδια. Οι πολίτες που λαμβάνουν το SMS μπορούν να προμηθευτούν το self test και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να ακολουθήσουν διαφορετικά βήματα. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η διαδικασία τερματίζεται.

Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται τα self test από συγκεκριμένα φαρμακεία του προγράμματος, τα οποία βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gov.gr.

Με ανάρτησή του στο «Χ», ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ενημέρωσε ότι έλαβε σήμερα και ο ίδιος το σχετικό SMS. «Μόλις έλαβα στο κινητό μου τηλέφωνο από την ΗΔΙΚΑ μνμ για το δικαίωμά να εκτελέσω δωρεάν προληπτική εξέταση για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς και επικίνδυνους καρκίνους, αλλά που, αν τον προλάβεις στην αρχή, θεραπεύεται. Όσοι λάβατε ένα παρόμοιο μήνυμα, μην το προσπεράσετε χωρίς να του δώσετε σημασία, μπορεί και να είναι το μήνυμα που θα σας σώσει την ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μετά το self-test

Ο δικαιούχος πραγματοποιεί το self-test και ενημερώνει το συνεργαζόμενο φαρμακείο για το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, το πρόγραμμα τερματίζεται. Σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται δωρεάν ένα δεύτερο self–test, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self–test, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον πολίτη ότι δημιουργείται αυτόματα κωδικός Ιατρικής Επίσκεψης και έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό ειδικότητας Γαστρεντερολόγου που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ο γιατρός θα πραγματοποιεί κλινική συνεκτίμηση και εάν κρίνει ότι χρειάζεται κολονοσκόπηση θα εκδίδεται δωρεάν παραπεμπτικό. Εάν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης εντοπιστούν ευρήματα που δύναται να αφαιρεθούν, αφαιρούνται επί τόπου. Σε κάθε περίπτωση ευρήματος λαμβάνονται δείγματα βιοψίας και εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό για διενέργεια Βιοψίας, η οποία, επίσης παρέχεται δωρεάν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση της κυρίας Αγαπηδάκη, χθες, 10 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων στις υπόλοιπες γυναίκες δικαιούχους για το πρόγραμμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Από το καλοκαίρι έως σήμερα ήταν σε εφαρμογή η πρώτη φάση των προληπτικών εξετάσεων και μηνύματα λάμβαναν νεαρές γυναίκες 20-29 ετών κατά βάση στην Αττική. Το πρόγραμμα πλέον επεκτείνεται και αφορά συνολικά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες από 20 έως 65 ετών που θα επωφελούνται από δωρεάν τεστ ΠΑΠ ή Hpv Dna test αναλόγως την ηλικία τους. Όταν υπάρχουν ευρήματα θα υπάρχει παραπομπή για κλινική εκτίμηση, δωρεάν κολποσκόπηση και βιοψία εφόσον χρειάζεται.

Ειδήσεις σήμερα:

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Χιλιάδες γυναίκες έχουν σωθεί, επειδή δεν άφησαν το sms για μαστογραφία στο «Διαβάστηκε»

Τυφώνας Μίλτον: Ο σιωπηρός δολοφόνος που έρχεται μετά την καταστροφή

Γρίπη: Μετά τις 20 Οκτώβρη να εμβολιάσουν οι ευπαθείς ομάδες, λέει η Παγώνη – Πότε θα είναι σε έξαρση ο ιός