Έντονα αντιδρούν οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία, για την πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών σε σχέση με την κατανομή είσπραξης των αυτόματων επιστροφών (clawback) προηγούμενων ετών.

«Διαβάσαμε χθες με αγανάκτηση και οργή, την αιφνίδια ανακοίνωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την είσπραξη του clawback του 2021 σε 120 δόσεις και των μηνών του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις γεγονός που σημαίνει ότι άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής θα παρακρατείται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου θα φτάνει και στο 70%.

Πληροφορηθήκαμε ότι αυτό ήταν εντολή του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κυρίου Πετραλιά, ο οποίος μάλλον δεν αντιλαμβάνεται ότι καταστρέφει τους ιατρούς και αυτό δείχνει αναλγησία από πλευράς του. Είχαμε ζητήσει και από τον προκάτοχο του κυρίου Πετραλιά όπως και επανειλημμένα και από τον ίδιο να υπάρξει διαγραφή του τεχνητού χρέους του clawback, όπως έχει συμβεί και με την επιστρεπτέα προκαταβολή, για να μην πτωχεύσουν οι ιατροί, παράλληλα δε αύξηση της χρηματοδότησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ζητήσαμε επανειλημμένα συνάντηση με τον κύριο Πετραλιά την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεχθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, και προσθέτει:

«Δεν αντιλαμβάνεται ο κύριος Πετραλιάς την ευθύνη του στην ελληνική κοινωνία και το γεγονός ότι με τις ενέργειες του καταστρέφονται οι ιατροί, τους οποίους οδηγεί σε θάνατο οικονομικό και φυσικό και ότι κληρονομούν τα χρέη τους στα παιδιά τους; Καλούμε τον κύριο Πετραλιά άμεσα να δώσει εντολή στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να αποσυρθούν οι κατάπτυστες ανακοινώσεις παρακράτησης του clawback. Ζητούμε άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, αφού ο κύριος Πετραλιάς δε μας δέχεται. Ο κύριος Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μας πει, θέλει τους ιατρούς της χώρας ζωντανούς οικονομικά και φυσικά ή όχι;».

Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ καλεί όλα τα μέλη του και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας σε κινητοποίηση και διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή οδηγεί σε οικονομική ασφυξία του φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, λόγω του άδικου μέτρου του clawback».

Ειδήσεις σήμερα:

Νοσοκομειακά φάρμακα: Τον λογαριασμό ζητούν οι εταιρείες από το Υπουργείο Υγείας

Εφημερίες: Εν μέσω σοβαρών ελλείψεων αναζητείται λύση για αποσυμφόρηση στα Επείγοντα

Ηπατίτιδα C: Εξελίξεις για τη νόσο που οδηγεί σε 300.000 θανάτους ετησίως – Ένα εμβόλιο προ των πυλών;