Τα πιθανά σενάρια προκειμένου να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής επεξεργάζεται με εντατικό ρυθμό η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τις διοικήσεις της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ενώ οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό – στο τελευταίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η απορρόφηση των περιστατικών και η μείωση των αναμονών – πλήττουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, από τον περασμένο Μάιο αναλύονται στοιχεία και πραγματοποιούνται ασκήσεις για να αλλάξει το εφημεριακό σύστημα που κατά κοινή παραδοχή προκαλεί εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη να βελτιώσει άμεσα τον τρόπο που εφημερεύουν τα νοσοκομεία προς το συμφέρον των πολιτών. Σε χθεσινή του συνέντευξη (Πρώτο Πρόγραμμα), ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε αλλαγές σε σύντομο διάστημα, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν γίνει τα πρώτα βήματα ώστε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις. «Πιστεύω ότι περίπου στο Πάσχα, στον Μάιο, κάπου εκεί, θα μπορούμε να πούμε ότι τώρα μετράμε τη βελτίωση ή όχι του μέσου χρόνου αναμονής», πρόσθεσε. Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, πάντως, αντιδρούν σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αναλύουν τα προβλήματα που θα επιφέρει πιθανή καθημερινή 24ωρη εφημέρευση όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, η καθημερινή εφημερία όλων των νοσοκομείων ήταν ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν εκτενώς, ωστόσο λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό δεν αποτελεί ένα ρεαλιστικό σχήμα, με αποτέλεσμα να μην «κερδίζει» πόντους. Όπως σημειώνουν δε πηγές, «θα ήταν μια εξαιρετική λύση για τον κόσμο, αφού τα περιστατικά θα διοχετεύονταν σε όλα τα νοσοκομεία αντί όσων έχουν εφημερία».
Εκείνο που μοιάζει περισσότερο εφικτό και φαίνεται πως…. προκρίνεται για την ώρα είναι η καθιέρωση πρωινής λειτουργίας για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, ανεξάρτητα εάν εφημερεύουν ή όχι. Με το ισχύον σύστημα, τα νοσοκομεία που μπαίνουν σε εφημερία, δεν δέχονται ασθενείς στο πρωινό ωράριό τους. Εάν αποκτήσουν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα πρωινή λειτουργία εκτιμάται ότι θα μοιράζονται τα περιστατικά μέσα στην ημέρα και δεν θα σηκώνουν όλο το βάρος συγκεκριμένα μεγάλα νοσοκομεία τις ώρες της εφημερίας.
Σήμερα οι εφημερίες ξεκινούν από τις 2 το μεσημέρι για τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και από τις 8 το πρωί για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που περιλαμβάνει όσα είναι στον Πειραιά και τη δυτική Αττική. Όπως έχει διαπιστωθεί, τα «πικ» συγκέντρωσης ασθενών στα Επείγοντα καταγράφονται συνήθως γύρω στις 2 μεσημέρι και έως τις 4, δηλαδή από τη στιγμή που ανοίγει η εφημερία των νοσοκομείων της Αθήνας. Επίσης, τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) γεμίζουν πολύ κατά τις απογευματινές ώρες (18.00-21.00). Η ομάδα που επεξεργάζεται το νέο εφημεριακό σύστημα θεωρεί ότι όγκος περιστατικών θα διοχετεύεται στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων.
Για την επιτυχία ενός τέτοιου συστήματος εφημεριών χρειάζονται προσλήψεις, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Η ενίσχυση με τραυματιοφορείς και προσωπικό εργαστηρίων κρίνεται κομβική. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύς χρόνος στις εφημερίες χάνεται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, που καθορίζουν εν πολλοίς εάν θα γίνει εισαγωγή του ασθενούς ή όχι.
Στις συζητήσεις που γίνονται στο Υπουργείο Υγείας ανακινείται ακόμη ένα σενάριο, αυτό της συνδρομής στην εφημερία από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με διεύρυνση του ωραρίου των Κέντρων Υγείας, έστω των πιο κεντρικών, όπως είναι στην Αλεξάνδρας, το ΚΥ Αθήνας, του Βύρωνα, καθώς και με ενίσχυσή τους με προσωπικό, θα δινόταν μια λύση για αποσυμφόρηση των ΤΕΠ με περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσοκομείο. Άλλωστε, όπως δείχνουν μελέτες, μόλις το 20% των περιστατικών που φτάνουν στα Επείγοντα χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.
Ακόμη ένα σημείο που η ομάδα επεξεργασίας του εφημεριακού συστήματος θεωρεί ότι χρήζει βελτίωσης είναι το λεγόμενο «triage», δηλαδή η διαλογή. Σήμερα, στα περισσότερα περιστατικά γίνεται μια σειρά από πολλές εξετάσεις, κάποιες από τις οποίες κρίνεται ότι είναι περιττές. Με τη σωστή καθοδήγηση θεωρείται ότι θα κερδηθεί επιπλέον χρόνος στα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων.
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Στο μεταξύ και ενώ δεν έχει αποφασιστεί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι αλλαγές στις εφημερίες, γιατροί και εργαζόμενοι των νοσοκομείων εκφράζουν έντονες αντιδράσεις. «Η κυβέρνηση και το υπουργείο έρχονται δήθεν να απαντήσουν στην άθλια κατάσταση που υπάρχει στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, στις τεράστιες αναμονές για εξέταση, στο συνωστισμό, στην ταλαιπωρία και την επικίνδυνη για ασθενείς και υγειονομικούς κατάσταση, προχωρώντας σε ένα μέτρο που δεν θα δώσει λύση αλλά θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν», ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Νίκαιας, καθώς και τα Σωματεία Εργαζομένων Ασκληπιείου και Θριασίου.
Με έγγραφό τους προς τους πολίτες, μάλιστα, οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται πως η «δήθεν λύση της καθημερινής εφημερίας θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα». Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι δεν θα μπορούν να γίνονται προγραμματισμένες εξετάσεις ή εάν γίνονται ραντεβού θα είναι πολλούς μήνες μετά. Οι λίστες αναμονής των χειρουργείων θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Την ίδια ώρα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες τις εξετάσεις που πρέπει στους ασθενείς που νοσηλεύονται γιατί θα πρέπει να γίνουν οι επόμενες εισαγωγές.
ΕΣΥ: Καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα για τα Επείγοντα θα λειτουργεί 24/7 – Πότε ξεκινά η εφαρμογή της