Συνεχίζεται η διασπορά του ιού του Δυτικού Νείλου, οδηγώντας σε αύξηση των κρουσμάτων και οι θανάτων ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νεότερη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 2 ακόμη θάνατοι ασθενών και ακόμη ένας, ο οποίος αφορούσε ασθενή με ιό του Δυτικού Νείλου, που αποδόθηκε σε άλλα αίτια.

Καταγράφηκαν, επίσης, 18 νέα κρούσματα και 14 νοσηλείες ασθενών, εκ των οποίων οι 9 σε ΜΕΘ. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ανάλυση.

Συνολικά, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς, σε 63 Δήμους της χώρας, σε 29 Περιφερειακές Ενότητες,
και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες: Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας, Θάσου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2024, έως τις 11/09/2024, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Προσωπικός Γιατρός: Ανοίγει η πλατφόρμα και για παιδιά με δωρεάν επισκέψεις σε παιδιάτρους

Πότε ξεκινούν οι τριπλοί εμβολιασμοί στα φαρμακεία – Ποιες λοιμώξεις αφορούν

Ελληνική μελέτη αποκαλύπτει δύο καίριους παράγοντες καλής υγείας