Έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η φαρμακοβιομηχανία, με ιδιαίτερη σημασία για το σύστημα υγείας, τους ασθενείς και την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην παρουσίαση του ΣΦΕΕ-ΙΟΒΕ της μελέτης «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2023», την περίοδο 1998-2023 διενεργήθηκαν 4.244 κλινικές μελέτες (2.500 ολοκληρωμένες) ανεξαρτήτου φάσης ή σταδίου.
Επιπλέον, οι απασχολούμενοι στον κλάδο φαρμακευτικών προϊόντων (παραγωγή και χονδρικό εμπόριο) είναι 32.000 το 2023. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του φαρμακευτικού κλάδου στο συνολικό εξωτερικό εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν το 2023 στα 2,8 δις ευρώ και αντιστοιχούν στο 5,5% των συνολικών εξαγωγών αγαθών με κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αποτελούν περίπου το 5,3% των συνολικών εισαγωγών της χώρας το 2023.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου του φαρμάκου στην ελληνική οικονομία, η συνολική συνεισφορά του σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,5 δις ευρώ (3,2% του ΑΕΠ) το 2022. Έτσι, για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου, δημιουργούνται συνολικά 2,3 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε σχεδόν 119.000 θέσεις εργασίας (ή 2,9% της συνολικής απασχόλησης). Δηλαδή, κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει 3,4 θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά στην οικονομία.
Όλα τα παραπάνω είναι θετικά σημεία. Παραμένουν, βέβαια, ως «αγκάθια» τα προβλήματα χρηματοδότησης και η πρόσβαση Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Στο πλαίσιο των ζητημάτων που απασχολούν τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, έχει προσδιοριστεί συνάντηση της διοίκησης του ΣΦΕΕ με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και με τη διοίκηση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Με την τελευταία θα συζητηθούν οι επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών εταιρειών από τη δαπάνη του νοσοκομειακού φαρμάκου.
Ακριβές θεραπείες: Επιπλέον έκπτωση 3% ζητά από τις εταιρείες το Υπουργείο Υγείας
Καινοτόμα φάρμακα: «Χωρίς αυτά δεν θα είχα επιβιώσει – Οι γιατροί μου έδιναν ζωή ως τα 20 μου»