Την επιτακτική ανάγκη του αντιγριπικού εμβολιασμού ενόψει της νέας περιόδου γρίπης στη χώρα μας και στην Ευρώπη αλλά και των χαμηλών επιπέδων εμβολιασμού στους επαγγελματίες υγείας, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Παρότι καταγράφεται εικόνα βελτίωσης η εμβολιαστική κάλυψη συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στους επαγγελματίες υγείας, υπογραμμίζει ο ΠΙΣ.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), 154 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λοίμωξη από τον ιό της γρίπης κατά την περίοδο επιτήρησης της γρίπης 2018-2019. Παράλληλα εξαιτίας της ίδιας λοίμωξης, συνολικά 374 άτομα νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους σε χώρους υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη παγκοσμίως αγγίζει το 66%, ενώ στη χώρα μας είναι κάτω από 30%.
Ο στόχος δε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας (ΠΟΥ) είναι να ξεπερνά το 75%.
Ταυτόχρονα στη χώρα μας ανεπαρκής είναι η εμβολιαστική κάλυψη, με βάση τα διεθνή πρότυπα, ακόμη και στους ηλικιωμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας ότι το 26,3% του πληθυσμού άνω των 75 ετών, δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ.
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς της γρίπης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παραθέτει στην ετήσια έκθεσή του τις ομάδες υψηλής προτεραιότητας εμβολιασμού. Η σύσταση από τον ΠΟΥ είναι ανοσοποίηση με μια δόση εμβολίου ετησίως.
Τα άτομα που συστήνεται να εμβολιασθούν για την εποχική γρίπη είναι:
- Έγκυες γυναίκες
- Παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω
- Ηλικιωμένοι
- Άτομα με χρόνιες παθήσεις
- Επαγγελματίες Υγείας
Στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας της χώρας ο ΠΙΣ καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους και να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών.