Τα νέα μέτρα για την εισοδηματική στήριξη των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) εξειδικεύει αυτή την ώρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε Συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί. Παράλληλα, αναλύονται οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι στο πεδίο της Υγείας σε βάθος τριετίας, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό συζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Το ΕΣΥ, είναι δυνατόν κάθε μέρα στις 80.000 επαφές με τους πολίτες, να μην έχει κάποια αστοχία. Στόχος είναι να τις κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες. Δεν μπορεί να επιτρέπουμε να καλλιεργείται η προπαγάνδα, ότι έχουμε αφήσει το ΕΣΥ στη μοίρα τους. Ελλείψεις ασφαλώς υπάρχουν, αλλά είναι υποκριτική η ένταση που παρουσιάζονται. Ή κυβέρνηση μας, ο πρωθυπουργός, έχουμε τεράστια μέριμνα για το ΕΣΥ για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής», είπε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό»
Έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στην υγεία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Η κ. Αγαπηδάκη επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε όπως είπε όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, και κάλεσε τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ οφείλονται στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και στις διαχρονικές παθογένειες με κοινό παρανομαστή την έλλειψη οργάνωσης. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα πρόληψης και σήμερα έρχεται το κράτος και οργανώνει αυτό το σύστημα. Αυτό θα συμβεί σε κάθε τομέα του ΕΣΥ», τόνισε.
«Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι το προσωπικό του ΕΣΥ, από το 2019, έχει αυξηθεί κατά 10%, περίπου σε όλους τους κλάδους. Έχουμε προχωρήσει σε μόνιμες προκηρύξεις και από το 2019, συνολικά έχουν γίνει 12.500 μόνιμες θέσεις.
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στο ΕΣΥ και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα χειρουργούνται 3.500 χιλιάδες άνθρωποι στο ΕΣΥ , 60.000 περνούν από τα εξωτερικά ιατρεία και 6.500 χιλιάδες νοσηλεύονται. Αν δεν λειτουργούσε το ΕΣΥ θα κατέρρεε και η κοινωνία. ‘Άλλο να λέμε έχει προβλήματα το ΕΣΥ, άλλο να λέμε καταρρέει». Το ΕΣΥ ποτέ δεν είχε στηριχθεί όσο τώρα, κατέληξε και έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία για το τι παρέλαβε η κυβέρνηση την 7η Ιουλίου 2019 και τι συμβαίνει σήμερα.
Εφημερίες γιατρών
«Αύξηση εφημεριών των γιατρών κατά 20%. Αυτό στο πλαφόν των εφημεριών. Έχουμε 45 εκατ. και περίπου σε κάθε γιατρό αντιστοιχεί στις εφημερίες 200 ευρώ.
Στις άγονες περιοχές έχουμε, άγονες, Α όπως η Κως και άγονες Β. Στην πρώτη ήταν 100 ευρώ και στη δεύτερη 50 ευρώ. Αυτό γίνεται 300 ευρώ στις δύσκολες περιοχές και στις άλλες 150 ευρώ και στις δύσκολες περιοχές αυτή η αύξηση διπλασιάζεται και από τον Ιανουάριο θα έχουμε αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών που θα φέρει νέα αύξηση», είπε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Για τα απογευματινά χειρουργεία, είπε ο υφυπουργό ότι γίνονται σε 48 νοσοκομεία της χώρας.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους όπως είπε ότι δόθηκαν 480 εκατ. περισσότερα στα νοσοκομεία, φέτος σε σύγκριση με πέρυσι. «Έχει 1 δισ. σε όλη τη χρηματοδότηση της υγείας. Το ΕΣΥ για πρώτη φορά φέτος έκλεισε προϋπολογισμούς 10 Ιανουαρίου. Από του χρόνου τα νοσοκομεία θα πληρώνονται με βάσει το τι παράγουν», είπε και εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει έλεγχος ώστε να υπάρχει η βέλτιστη δυνατή παροχή στους πολίτες.
«Δεν μας αρκεί το χειροκρότημα» – Αφανείς οι νοσηλευτές στις εξαγγελίες της ΔΕΘ
Ανησυχητική αύξηση γαστρεντερικών καρκίνων – Ποιοι απειλούνται περισσότερο
Παιδική κακοποίηση: 4.000 θύματα κάθε χρόνο – Τα ανησυχητικά σημάδια