Χωρίς τραυματιοφορείς έχουν μείνει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ: Ακάλυπτες κατά 50% είναι οι οργανικές θέσεις στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει μέτρα για το πρόβλημα.
Μόλις δυο τραυματιοφορείς ανά βάρδια εξυπηρετούν τις ανάγκες σε πολλά νοσοκομεία, τόσο τους νοσηλευόμενους ασθενείς, όταν προκύψει ανάγκη, όσο και τους ασθενείς στα Επείγοντα, όπου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Οι ελλείψεις τραυματιοφορέων έχουν ως αποτέλεσμα τις πολύωρες αναμονές των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων – εικόνες που βιώνουν όσοι συνοδεύουν οικείους τους σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, αν δεν αναγκαστούν βεβαίως εκ των πραγμάτων να αναλάβουν οι ίδιοι χρέη τραυματιοφορέων και να μεταφέρουν με καρότσια τους άρρωστους ανθρώπους τους για εξετάσεις μέσα στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, αντί για 5.000 τραυματιοφορείς υπηρετούσαν έως τον Ιούνιο 2019 στα νοσοκομεία 2.300, και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι τραυματιοφορείς με όλες τις σχέσεις εργασίας, όπως οι 820 που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ.
«Οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 50%. Δεν φτάνει που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε προσλήψεις, για λόγους ψηφοθηρικούς μετέταξε 526 τραυματιοφορείς ως Σχολικούς φύλακες στους Δήμους (ν.4604/2019, άρθρο 87)» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας «τον εμπαιγμό της προηγούμενης κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων των τραυματιοφορέων».
«Τον Φεβρουάριο του 2020 λήγουν οι συμβάσεις 820 τραυματιοφορέων που υπηρετούν μέσω ΟΑΕΔ και άλλοι 180 συνταξιοδοτούνται έως τέλος του έτους. Εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις και δεν γίνουν προσλήψεις θα απομείνουν στα Νοσοκομεία 674 τραυματιοφορείς που είναι μεγάλοι σε ηλικία. Ο κίνδυνος για τους ασθενείς τεράστιος» συνεχίζει να περιγράφει τη μελανή εικόνα σε ό,τι αφορά τους τραυματιοφορείς ο κ. Γιαννάκος.
«Ο εξοπλισμός, καρότσια, φορεία, διαλυμένα. Δεν υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις ασθενοφόρα για τις εσωτερικές διακομιδές με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι τραυματιοφορείς με διαλυμένα φορεία να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μεταφέροντας ασθενείς» προσθέτει, και καταλήγοντας αναφέρει ότι οι αποδοχές για τους τραυματιοφορείς είναι κατά μέσο όρο 700 ευρώ το μήνα, χωρίς να είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όπως και οι άλλοι συνάδελφοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει τη στάση εργασίας των τραυματιοφορέων την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, από τις 11πμ ως τις 3μμ και τη συγκέντρωση την ίδια ώρα, έξω από το υπουργείο Υγείας.