Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Με βάση την Υπουργική Απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις για απασχόληση του ιατρικού προσωπικού και στον ιδιωτικό τομέα που εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου, οι γιατροί που επιθυμούν ιδιωτικό έργο μπορούσαν να αιτηθούν έως και τις 9 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, θα δοθεί παράταση λόγω καλοκαιριού και διακοπών. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι γιατροί θα μπορούν να κάνουν τη σχετική αίτηση στη διοίκηση του νοσοκομείου κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος Αυγούστου.
Οι τωρινές αιτήσεις αφορούν στην παράλληλη απασχόληση των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Με βάση το νόμο και την Υπουργική Απόφαση με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας δυνατότητας, από εδώ και στο εξής οι αιτήσεις που αφορούν στη χορήγηση άδειας για την άσκηση ιδιωτικού έργου θα υποβάλλονται στον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου ή τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Δεκεμβρίου και Μαΐου. Οι αιτήσεις του Δεκεμβρίου είναι για απασχόληση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ του Μαΐου για το δεύτερο εξάμηνο, αντίστοιχα.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, το ενδιαφέρον των γιατρών να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να έχουν απασχόληση γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα είναι ζωηρό. Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν ήδη υποβληθεί δεκάδες αιτήσεων για το κάθε ένα. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει εκδηλωθεί προφορικά η διάθεση των γιατρών και αναμένεται να γίνει η αίτηση.
Όπως φαίνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρουν γιατροί και διοικητές νοσηλευτικών ιδρυμάτων, η δυνατότητα που έδωσε το Υπουργείο Υγείας ήταν επιθυμία των γιατρών, καθώς έτσι θεωρούν ότι θα έχουν μεγαλύτερο εισόδημα. Οι διοικήσεις από την πλευρά τους αξιολογούν το «άνοιγμα» του ΕΣΥ με θετικό πρόσημο. Επισημαίνουν δε ότι ήταν τόσο μεγάλη η δυσαρέσκεια του ιατρικού προσωπικού για τις χαμηλές απολαβές και τις συνθήκες υπερεργασίας που εάν δεν του δινόταν η ευκαιρία παράλληλης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το ΕΣΥ θα έμενε χωρίς γιατρούς, καθώς θα καταγράφονταν και άλλες παραιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από ειδικευμένους γιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ, το Υπουργείο Υγείας επέτρεψε τη διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου ή την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα υπό προϋποθέσεις και για επικουρικούς, γιατρούς του ΕΚΑΒ, καθώς και ειδικευόμενους γιατρούς.
Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί ανοίγουν ιατρείο
Για να χορηγηθεί άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου πρέπει να τηρούνται τα εξής:
– Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδας Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.
– Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
– Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη: α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας, β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα το σύνολό των πράξεων του τμήματος.
– Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης μορφής άδειας πλην της κανονικής.
– Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων.
– Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.
– Ο αιτών να μη συνεργάζεται με τις προμηθεύτριες εταιρείες των δημόσιων νοσοκομείων.
Ιδιώτες γιατροί: Δεν φοβόμαστε καμία απειλή απαντούν στο υπουργείο Υγείας