Ανακοίνωση για τον ιό του Δυτικού Νείλου εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.
Στην ανακοίνωση που έβγαλε ο Οργανισμός το μεσημέρι της Δευτέρας (5/8) τονίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει να προστατευτούν από τα κουνούπια, καθώς ήδη καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων πέντε ετών στη χώρα μας.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών ενημερώσεων (Δελτίο Τύπου – 14/05/2024, Δελτίο Τύπου – 05/07/2024), ο ΕΟΔΥ συστήνει -εκ νέου- να λαμβάνετε επιμελώς μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, ως μέτρο προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Όπως είχε προβλεφθεί, η κυκλοφορία του ιού είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα έτη για την ίδια χρονική περίοδο. Η γεωγραφική κατανομή του ιού είναι ευρεία, με κρούσματα να έχουν ήδη καταγραφεί σε πέντε Περιφέρειες της χώρας, στη βόρεια, κεντρική και δυτική Ελλάδα. Κατά το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλα περιστατικά της λοίμωξης στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές, όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα κατά την τρέχουσα περίοδο, μπορείτε να ενημερώνεστε από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που επικαιροποιείται και δημοσιεύεται κάθε Τετάρτη. Καθώς οι περιοχές εμφάνισης των κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ συστήνει να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, με συνέπεια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν ήδη εμφανισθεί περιστατικά της νόσου αλλά και γενικότερα σε όλη την επικράτεια:
-Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
-Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά.
Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.
Δεν υπάρχει ούτε ράντζο στο νοσοκομείο «Γεννηματάς»
Καρκίνος Παγκρέατος: Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος που αυξάνει την επιβίωση των ασθενών