Οι πολίτες είναι οι ζημιωμένοι από την κόντρα μεταξύ υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών για τη συνδρομή των τελευταίων σε εφημερίες δημόσιων νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν ελλείψεις.
Κατά πάσα πιθανότητα, οι γιατροί προχωρούν σε κινητοποιήσεις από τις 26 Ιουλίου, απέχοντας από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ως αντίδραση στην προωθούμενη από το Υπουργείο Υγείας διάταξη που αφορά σε κυρώσεις των γιατρών που θα αρνηθούν υποχρεωτικές εφημερίες στο ΕΣΥ. Τελικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα που θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Αύριο το πρωί, μάλιστα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θα πραγματοποιήσει Συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει τους εκπροσώπους των ΜΜΕ σε σχέση με τις κινήσεις των γιατρών από εδώ και στο εξής.
Οι ιδιώτες γιατροί υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να τους υποχρεώνει κατά περίπτωση σε εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία και στην περίπτωση που αρνηθούν θα τους βάζει «απαγορευτικό» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα διακόπτει τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ (στην περίπτωση συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών), έχει ως μόνο «χαμένο» τον ασφαλισμένο.
«Εμείς οι γιατροί τη δουλειά μας θα την κάνουμε. Θα εξυπηρετούμε τους πολίτες με χειρόγραφες συνταγές», σημειώνει στο protothema.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου. Η ίδια αναδεικνύει το πρόβλημα που προκύπτει για τον πολίτη και όχι για τον γιατρό. Και αυτό καθώς εάν διακοπεί το δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως λέει, θα μπορούν οι πολίτες να πάρουν μεν χειρόγραφη συνταγή αλλά δεν θα αποζημιώνονται για φάρμακα και εξετάσεις. Θα πληρώνουν, δηλαδή, οι ίδιοι για τις θεραπείες ή εξετάσεις που πρέπει να κάνουν.
Σύμφωνα με την κυρία Μαστοράκου, εάν υποτεθεί ότι σε μια μικρή περιοχή της χώρας δε δέχεται κανένας ιδιώτης να συνδράμει στο ΕΣΥ, τότε θα αφαιρεθεί απ’ όλους τους γιατρούς το δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, συνεπώς οι πολίτες της περιοχής αυτής δεν θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Αντίστοιχο πρόβλημα αναμένεται να προκληθεί εάν οι γιατροί «κατέβουν» σε κινητοποιήσεις, καθώς και πάλι οι πολίτες δεν θα έχουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα πληρώνουν για φάρμακα και εξετάσεις.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας πριν από λίγο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση – εκεί περιλαμβάνεται η επίμαχη διάταξη για τις κυρώσεις των ιδιωτών γιατρών – ανέφερε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα καταστήσουν προβληματικές περιοχές της χώρας ακόμη λιγότερο ελκυστικές, ακόμη και για τον ιδιωτικό τομέα. «Εάν η διάταξη ενεργοποιηθεί, τότε θα γίνει το απόλυτο blackout», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα των ελλείψεων αφορά σε 12 μήνες και όχι τρεις.
Στο μεταξύ, αισιοδοξία ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τη διάταξη που υποχρεώνει τους ιδιώτες γιατρούς εξέφρασε νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκάι) σημείωσε ότι σήμερα καταγράφεται ενδιαφέρον από τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν στα νοσοκομεία. Όπως είπε, επικοινώνησε με ιατρικούς συλλόγους σε Ξάνθη, Δράμα, Σπάρτη και άλλες περιοχές, και υπάρχει διάθεση από ιδιώτες γιατρούς να συμβάλλουν εθελοντικά στις εφημερίες.
«Εάν υπάρξει συνέχεια, τότε είναι πιθανό να μην ενεργοποιήσουμε τις κυρώσεις εις βάρος γιατρών που θα αρνηθούν να εργαστούν στα νοσοκομεία», είπε συγκεκριμένα. «Έχουμε νέα δεδομένα έχουμε σε περιοχές τους ιατρικούς συλλόγους που βρήκαν εθελοντές», σημείωσε, και πρόσθεσε: «Δεν θα εφαρμοστεί η διάταξη για επίταξη αν ανταποκριθούν οι γιατροί».
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Ένας χρόνος χωρίς τη μεγάλη ευεργέτιδα
ΕΣΥ με δύο πρόσωπα: Ευχαριστημένοι διευθυντές και δυσαρεστημένοι νοσηλευτές – Έρευνα αποκαλύπτει