Θορυβημένη είναι η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αλλά και οι εταιρείες εμπορίας προϊόντων ατμίσματος από την διαρκή αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ της μυστηριώδους ασθένειας που πλήττει ατμιστές εφηβικής και νεαρής ηλικίας, προκαλώντας οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.
Ήδη έχει καταγραφεί ένας θάνατος, ενώ ο αριθμός των ασθενών ξεπερνά τους 193 σε 22 αμερικανικές πολιτείες. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, που αξιολογεί όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών, έχει προς το παρόν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κοινό χαρακτηριστικό των πασχόντων είναι το νεαρό της ηλικίας τους και η χρήση συσκευών ατμίσματος με μείγματα που είτε είχαν παρασκευάσει μόνοι τους στο σπίτι τους ή περιείχαν νικοτίνη ή ακόμα και ινδική κάνναβη. Τα συμπτώματα που τους οδήγησαν στο νοσοκομείο ήταν αδυναμία, δύσπνοια, βήχας και σε κάποιες περιπτώσεις εμετοί και διάρροιες.
ΣΕΕΠΑ: Παράνομα προϊόντα η αιτία της μυστηριώδους πνευμονοπάθειας
Αν και στην Ελλάδα ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονοπάθειας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ), που είναι ο ενιαίος φορέας των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των προϊόντων ατμίσματος, σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες ατμιστές που χρησιμοποιούν πιστοποιημένα προϊόντα».
Ο ΣΕΕΠΑ επικαλείται δε και ρεπορτάζ του Medical Daily σύμφωνα με το οποίο τα κρούσματα στις ΗΠΑ σχετίζονται με τη χρήση παράνομων, μη πιστοποιημένων σκευασμάτων με περιεκτικότητα ελαίου ινδικής κάνναβης.
«Σύμφωνα με το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, τα κρούσματα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας συνδέονται με χρήση παράνομων υγρών αναπλήρωσης στα οποία είχε προστεθεί έλαιο ινδικής κάνναβης με την ψυχοτρόπο ουσία THC, τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου και προστίθεται ότι «καθώς τα υγρά ατμίσματος που διατίθενται παράνομα δεν είναι ούτε ελεγμένα ούτε πιστοποιημένα, οι χρήστες τους είναι εκτεθειμένοι σε άγνωστες και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Επομένως τα κρούσματα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας που απασχόλησαν τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ δε σχετίζονται με το άτμισμα αυτό καθ’ αυτό, αλλά είτε με την κατανάλωση παράνομων σκευασμάτων -μεταξύ αυτών και ναρκωτικών ουσιών- είτε με τη γενικότερη χρήση φθηνών, απαγορευμένων προϊόντων και μάλιστα σε μια χώρα που δεν έχει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα».
Ο ΣΕΕΠΑ υπενθυμίζει λοιπόν στους Έλληνες ατμιστές να επιλέγουν μόνο νόμιμα, ελεγμένα και πιστοποιημένα προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά από επώνυμους, αναγνωρισμένους παραγωγούς και διατίθενται στα εξειδικευμένα σημεία πώλησης με οδηγίες για την ορθή χρήση. Τα προϊόντα αυτά έχουν κοινοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ατμιστικών Προϊόντων (EU-CEG) και στο Εθνικό Μητρώο Χημικών Προϊόντων και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Και τονίζει ότι έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εταιρείες-μέλη του προσφέρουν νόμιμα, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα και ότι θα συνεχίζει να παρακολουθεί τα επιστημονικά ευρήματα για το άτμισμα ώστε να ενημερώνει άμεσα, έγκυρα και υπεύθυνα τους Έλληνες καταναλωτές.
Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: Μην πειραματίζεστε με μη ελεγμένα προϊόντα
O Κωσταντίνος Φαρσαλινός, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, γνωστός για τις έρευνές του για την επίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ανθρώπινη υγεία, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε την επιδημία των κρουσμάτων ως «ένα καλό μάθημα για όλη την ατμιστική κοινότητα» καθώς τα τελευταία χρόνια πολλές μη πιστοποιημένες εταιρείες αναπτύσσουν προϊόντα χωρίς καμιά κλινική δοκιμή. «Αυτό ήταν συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα κάποια στιγμή κάτι να πάει στραβά», λέει.
Συμβουλεύει δε τους ατμιστές να χρησιμοποιούν συμβατικά, απλά και αξιόπιστα προϊόντα. «Μην πειραματίζεστε με μη ελεγμένα προϊόντα από τις πολλές “ιδιοφυΐες” που μπορεί να υπάρχουν στη βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου και μην εντυπωσιάζεστε από νέα, φανταχτερά υγρά και προϊόντα», τονίζει.
Τέλος, η Linda Bault, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εμπειρογνώμονας του Cancer Research UK, δήλωσε σε συνέντευξή της στο BBC, πως «σίγουρα τα παραπάνω περιστατικά δεν πρέπει να αποτελέσουν κόκκινη σημαία για όσους ατμίζουν. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί σε συγκεκριμένες ομάδες, και μέχρι στιγμής μόνο στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα παραπάνω περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης που η κυκλοφορία τους έχει ρυθμιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».