Σε εσωτερικό «ανασχηματισμό» οδηγείται ο τομέας της Υγείας, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να είναι αποφασισμένη για σαρωτικές αλλαγές σε Οργανισμούς και φορείς. Η αρχή έγινε με τον ΟΔΙΠΥ όπου αντικαθίσταται ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο. Ακολουθούν, όμως, και άλλα πρόσωπα με βάση το πλάνο που έχει καταρτίσει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιχειρεί ένα restart για τα νοσοκομεία και γενικότερα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Έχοντας το παραπάνω ως γνώμονα και προκειμένου να «τρέξουν» πιο γρήγορα μεταρρυθμίσεις – προτεραιότητες, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα τις παραιτήσεις της προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου καθώς και όλων των μελών του ΔΣ του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).
Οι παραιτήσεις έχουν κατατεθεί, όμως δεν είχαν έως χθες γίνει ακόμη αποδεκτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στον ΟΔΙΠΥ εντάσσονται σε ένα συνολικότερο…ρεκτιφιέ στην Υγεία. Αναμένονται, επομένως, και άλλες κινήσεις. Η ηγεσία του Υπουργείου άλλωστε παρέμεινε αλώβητη στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το μήνυμα επιτάχυνσης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων δεν ισχύει και στην περίπτωση της Υγείας.
ΕΚΑΒ, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ είναι οι τρεις μεγάλοι Οργανισμοί των οποίων οι διοικήσεις μπαίνουν στο επίκεντρο. Ο επί σειρά ετών πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, διοικεί με δεύτερη παράταση της θητείας του, η οποία λήγει λίγο πριν το τέλος του χρόνου. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, δε γίνεται να παραταθεί για τρίτη φορά, με αποτέλεσμα ο Υπουργός Υγείας να πρέπει ήδη από τον Σεπτέμβριο να εκκινήσει τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος της πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, για τις διοικήσεις των φορέων του δημοσίου.
Ο συγκεκριμένος νόμος έτσι όπως είναι διαμορφωμένος υψώνει εμπόδια για τα υπάρχοντα πρόσωπα στους Οργανισμούς του δημοσίου αφού σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά στη συνάφεια των πτυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η προκήρυξη που θα βγει για τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας δεν θα έχει κατ’ ανάγκη το ίδιο σχήμα με εκείνο των διοικητών ΥΠΕ και δημόσιων νοσοκομείων. Επομένως, ανοίγει ο δρόμος να παραμείνουν τα ίδια πρόσωπα σε κάποιες περιπτώσεις.
Από την ανανέωση της θητείας του κ. Παπαευσταθίου, πάντως, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα επιλογής και τοποθέτησης προέδρων και αντιπροέδρων στους φορείς του Υπουργείου. Η δημιουργία του κλίματος αλλαγών από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου λειτουργεί σαν μια κίνηση αντιπερισπασμού για τις καθυστερήσεις στην επιλογή των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.
Ο προσωρινός πρόεδρος του ΕΟΦ
Σίγουρη θεωρείται η αντικατάσταση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος είχε τοποθετηθεί ως προσωρινός πρόεδρος με εξάμηνη θητεία που έληξε στις αρχές Μαΐου και συνεχίζει στο «τιμόνι» του Οργανισμού με παράταση. Όπως φαίνεται, ο ΕΟΦ απαιτεί ολικό ανασχηματισμό και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές στον Οργανισμό, πέρα από την επιλογή νέου προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδική ομάδα εργασίας επεξεργάζεται τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ΕΟΦ με σκοπό να μπει τέλος σε χρόνιες παθογένειες, όπως έχει αποκαλύψει το ygeiamou.gr.
«Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ζητήσει από τον ΕΟΦ να κάνουν έκτακτη εισαγωγή. Η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ δεν το προχωράει και η εταιρεία φέρνει το φάρμακο μέσω του ΙΦΕΤ. Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκτακτων εισαγωγών από τον ΕΟΦ. Γιαυτό τον έχουμε τον ΕΟΦ, για να κάνει τη δουλειά του. Εάν δεν μπορεί, να τον αλλάξουμε», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας μιλώντας στο 1ο Sfee Summit την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας ένα στίγμα του τι ακολουθεί.
ΕΟΠΥΥ και ΙΦΕΤ
Έντονη φημολογία επικρατεί το τελευταίο διάστημα για αλλαγή της ηγεσίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Μένει να φανεί εάν όσα ακούγονται για αντικατάσταση της προέδρου, κυρίας Θεανώς Καρποδίνη, θα επαληθευτούν.
Στην προσπάθεια ελέγχου των δαπανών, βέβαια, δεν είναι απίθανο να παρασυρθεί ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε δομικές μετατροπές στον Οργανισμό. Ήδη έχουν επιβληθεί μια σειρά από μέτρα ελέγχου από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, εντάσσεται και η πιθανή αλλαγή της ηγεσίας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Εδώ και καιρό το Υπουργείο Υγείας έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την υψηλή δαπάνη του ΙΦΕΤ – και συγκεκριμένα για τον αριθμό των σκευασμάτων που χορηγούνται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) – που πέρυσι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Συγκεκριμένα, η δαπάνη του ΙΦΕΤ για το 2023 ανήλθε σε περίπου 260 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 160 εκατ. ευρώ ήταν παραγγελίες μέσω ΣΗΠ. Το 2022 η συνολική δαπάνη ΙΦΕΤ ήταν 160 εκατ. ευρώ και το 2021 περίπου 130 εκατ. Ευρώ.
Ειδική Επιτροπή ελέγχου των σκευασμάτων μέσω ΣΗΠ που έχει δημιουργηθεί βρίσκεται σε στενό… μαρκάρισμα στις παραγγελίες φαρμάκων. Σημειώνεται πως πρόκειται για ατομικές παραγγελίες σκευασμάτων όταν κρίνει ένας γιατρός ότι ο ασθενής χρειάζεται φάρμακο το οποίο δεν κυκλοφορεί και δεν αποζημιώνεται στην ελληνική αγορά.
Διοικητές ΥΠΕ: Ποιοι προκρίνονται στην επόμενη φάση – Πότε θα κληθούν σε συνέντευξη
ΕΚΑΒ: Τα πληρώματα «ανάγκης» που θα στελεχώνουν αμισθί τα ασθενοφόρα στα νησιά