Αύξηση παρουσίασε η θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα, καθώς και όλοι οι σκληροί δείκτες, εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις, θάνατοι.
Μικρή αύξηση παρουσίασε και η θετικότητα στη γρίπη, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 20-26 Μαΐου.
Ειδικότερα:
Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 158. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 90 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 629.
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τρεις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν δύο και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν οχτώ. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι οχτώ.
Ο αριθμός των θανάτων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν δύο και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 50.
Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1.
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε πτώση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε δύο από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν, αύξηση σε έξι και σταθεροποίηση σε δύο.
Ιός της γρίπης
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης/λήξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).
Στα δείγματα του δικτύου SARI η θετικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Συνολικά από την αρχή επιτήρησης στης γρίπης έχουν νοσηλευθεί 146 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 70 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Έχουν τυποποιηθεί 1.046 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 553 (53%) ήταν τύπου Α και 493 (47%) τύπου Β. Ο επικρατών τύπος είναι ο Β τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 535 στελέχη τύπου Α. Τα 491 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 44 (8%) στον υπότυπο Α(Η3)
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
Η θετικότητα RSV τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI) παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Διπλάσιοι οι νοσηλευόμενοι λόγω COVID το τελευταίο δίμηνο – Πού νοσηλεύονται οι περισσότεροι
Αύξηση της κυκλοφορίας κορωνοϊού καταγράφεται στη χώρα όπως μαρτυρούν οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες». Οι εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid και οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές απεικονίζουν ένα δυνατό, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο δίμηνο, κύμα κορωνοϊού. Τα συνολικά δεδομένα διαμορφώνουν μία ήπια και διαχειρίσιμη εικόνα, παρά τις εξάρσεις και τις υφέσεις που σημειώνονται τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία για τα κρούσματα κορωνοϊού που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr οι ασθενείς με covid σε κλινικές αλλά και σε Μονάδες έχουν φθάσει τους 140, έναντι των 81 που νοσηλεύονταν στις αρχές Απριλίου. Καταγράφεται δηλαδή αύξηση στις νοσηλείες κατά 42%.
Ανοδική είναι η τάση και στις εισαγωγές νέων ασθενών. Το περασμένο 24ωρο έγιναν 31 εισαγωγές σοβαρών περιστατικών, αριθμός που κινείται σε αυτά τα επίπεδα ουσιαστικά μετά το Πάσχα.
Το αμέσως προηγούμενο κύμα κορωνοϊού είχε καταγραφεί τον περασμένο Ιανουάριο, και η αποδρομή της επιδημίας είχε αποτυπωθεί στα στοιχεία του Μαρτίου, όπου ο αριθμός των εισαγωγών ήταν πολύ χαμηλός, γύρω στις 10 με 14 ημερησίως.
Ενώ υπήρξε και ημερομηνία κομβική με μονοψήφιο αριθμό εισαγωγών σε όλη την επικράτεια. Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου οι εισαγωγές ασθενών με covid ήταν μετρημένες… στα δάχτυλα των χεριών και έγιναν στα εξής νοσοκομεία: «Σισμανόγλειο» (ένας ασθενής), «Τζάνειο» (ένας ασθενής), Νοσοκομείο Σερρών (ένας ασθενής), Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (δύο ασθενείς), Γ.Ν. Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» (ένας ασθενής), Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» (ένας ασθενής).
Όπως προκύπτει, μέσα στο δίμηνο αυτό οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με covid σταδιακά έχουν τετραπλασιαστεί, αποτυπώνοντας τη χαμηλή ανοσία των ευάλωτων και των ηλικιωμένων που κατά κύριο λόγο νοσούν πιο βαριά και χρειάζονται νοσηλεία.
Θριάσιο, Αττικόν, Ευαγγελισμός, Σωτηρία αποτελούν τα νοσοκομεία που υποδέχονται και νοσηλεύουν τους περισσότερους ασθενείς στην Αττική. Μονοψήφιοι αριθμοί ασθενών καταγράφονται στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, με εξαίρεση για χθες τουλάχιστον στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου οι νοσηλευόμενοι ήταν 17.
«FLiRTάρουμε» με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού – Πόσο μας απειλούν οι νέες υποπαραλλαγές FLiRT