Τη στιγμή που παραμένει άγνωστο το ύψος του clawback για το 2023, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να μην έχουν ενημερωθεί σχετικά με το τι πρέπει να πληρώσουν, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να «μαζέψει» τη φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία, η οποία κατά το μήνα Απρίλιο… ξέφυγε.
Σε ένα περιβάλλον διαμόρφωσης της φαρμακευτικής δαπάνης σε υψηλό επίπεδο, είναι μείζονος σημασίας για την Αριστοτέλους να ελέγξει ό,τι ξοδεύεται σε φάρμακα στα νοσοκομεία. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε ήδη μία τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για να αποτυπωθεί η κατάσταση. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσει και άλλη τηλεδιάσκεψη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης, πάντως, ζητήθηκε από τους διοικητές να ανατρέξουν στα στοιχεία του κάθε νοσοκομείου και να συσχετίσουν τις δαπάνες με τον αριθμό των νοσηλευομένων, ερευνώντας παράλληλα εάν είχαν ή όχι περισσότερους νοσηλευόμενους σε σχέση με πέρυσι.
Το πρόβλημα εστιάζεται συγκεκριμένα στον μήνα Απρίλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης άγγιξε ποσοστά της τάξεως του 50-100% σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία. Οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων απέδωσαν τις αυξήσεις στις μαζικές παραγγελίες εκείνου του μήνα από τα φαρμακεία λόγω των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αποτυπωθεί η ακριβής κατάσταση του Απριλίου, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για την κατανάλωση των περίπου 65 πιο δαπανηρών φαρμάκων ανά μήνα για το πρώτο τετράμηνο του 2024. Επίσης, ζήτησε από τους διοικητές τα ίδια στοιχεία που αφορούν σε ένα χρόνο πριν, δηλαδή το πρώτο τετράμηνο του 2023. Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις έχουν κληθεί να προχωρήσουν σε απογραφή των αποθεμάτων των παραπάνω φαρμάκων.
Η προθεσμία αποστολής των στοιχείων έχει παρέλθει, με το Υπουργείο Υγείας να είναι στη φάση ανάλυσης των δεδομένων ώστε να προγραμματίσει ξανά συνάντηση με τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
80% η υπέρβαση για το νοσοκομειακό φάρμακο
Το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά. Όλα αυτά, πάντως, ενώ οι εταιρείες αγωνιούν για το ύψος των αυτόματων επιστροφών, χωρίς να γνωρίζουν καν τι θα πληρώσουν για το 2023. Κατά κοινή παραδοχή, πάντως, το 2023 είναι μια χρονιά «πονοκέφαλος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε προαναγγείλει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών κάπου κοντά στο Πάσχα ώστε να τους ενημερώσει για την πορεία της δαπάνης και τον αντίκτυπο των μέτρων. Ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η συνάντηση μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές. Έως τότε, οι εταιρείες ευελπιστούν να λάβουν τα σημειώματα για το clawback έστω του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Το κράτος δίνει περίπου 2,8 δις ευρώ (συνολική φαρμακευτική δαπάνη) και οι εταιρείες εκτιμάται ότι θα κληθούν να επιστρέψουν για το 2023 περίπου 3,6 δις ευρώ. Σε σχέση με το 2022 η αύξηση των επιστροφών υπολογίζεται στα 700 εκατ. Ευρώ.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η υπέρβαση για το νοσοκομειακό φάρμακο θα διαμορφωθεί στο 80% της προϋπολογισθείσας κλειστής δαπάνης, γεγονός που έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών νοσοκομειακών φαρμάκων θεωρούν ότι μπορεί να δοθεί λύση στη μεγάλη επιβάρυνση του νοσοκομειακού φαρμάκου με την ανακατανομή του ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης για το 2023 (150 εκατ. Ευρώ) στα τρία κανάλια του κλάδου του φαρμάκου. Σημειώνουν ωστόσο, ότι για το νοσοκομειακό φάρμακο δίνονται μόλις 30 εκατ. ευρώ, ενώ έχει τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης.
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα στηρίζει την προστασία της πατέντας στο φάρμακο
Φάρμακα – Τιμές: Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν και το 2023 οι πολίτες – Έρευνα του ygeiamou
Πόσο στοιχίζουν οι ασθενείς στο ΕΣΥ – Σε ποια νοσοκομεία κοστίζουν ακριβά και σε ποια τα μισά