Την αντίδραση των φαρμακοποιών έχει προκαλέσει πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας για απένταξη από τον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων δύο πολύ ισχυρών παυσίπονων με δραστική ουσία των κωδεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα δεν θα αποζημιώνονται πλέον από το κράτος αλλά θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τους πολίτες που τα αγοράζουν.
«Θυμίζουμε ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη.
Θυμίζουμε επίσης ότι η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της επ΄ ουδενί δεν μπορεί να είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ο Γιάννης Δαγρές, Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο Χαράλαμπος Σαρδέλης, μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Αριστοτέλης Σκουντάκης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και ο Αλέξανδρος Σταματάκος, Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας.
«Είναι ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
Αποτελεί δηλαδή, κατά τη γνώμη μας, μία υγειονομικώς λανθασμένη, και κοινωνικώς οπισθοδρομική ενέργεια, που δεν τιμά το Σύστημα Υγείας μίας Οργανωμένης Πολιτείας και ενός Κράτους Δικαίου βασισμένα πάνω στα Καθολικά Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και Σταθερότητα», αναφέρουν οι παραπάνω φαρμακοποιοί καλώντας την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να «διορθώσει το λάθος της αυτό».
Επικαλούνται, μάλιστα, τη Μαιευτήρα-Γυναικολόγο και Δρ Κλινικής Φαρμακολογίας του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Χρυσάνθη Σαρδέλη, η οποία σημειώνει πως θα είχε ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά το σκεπτικό και η νομική τεκμηρίωση αυτής της αλλαγής. «Όλες οι δραστικές ουσίες (κωδεΐνη, παρακεταμόλη) που περιέχονται στα εν λόγω σκευάσματα αναφέρονται στην WHO Model List for Essential Drugs (2023 – https://www.who.int/public…/i/item/WHO-MHP-HPS-EML-2023.02, σελ. 5) ως απαραίτητα φάρμακα», επισημαίνει η ίδια.
Στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας, πάντως, δικαιολογείται η απένταξη των σκευασμάτων από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων κατόπιν των υποβληθέντων αιτημάτων από τους ΚΑΚ (Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας Φαρμάκων), καθώς πληρούν τα κριτήρια που αναγράφονται στο άρθρο 4 της ΥΑ 4472/2024 ( ΦΕΚ 1110 Β /15-2- 24). Κατόπιν αιτήματος, δηλαδή, των εταιρειών και υπό προϋποθέσεις μπορούν να βγαίνουν σκευάσματα από τη λεγόμενη Θετική Λίστα, δηλαδή να σταματήσουν να αποζημιώνονται. Το Υπουργείο Υγείας στην ίδια απόφαση τονίζει ότι για τα δύο εν λόγω φάρμακα με κωδεΐνη παραμένει η υποχρέωση έκδοσης ειδικής φυλασσόμενης συνταγής.