Μεγάλη δυσαρέσκεια που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου εκφράζουν οι πολίτες για το σύστημα Υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα για την Υγεία που πραγματοποιεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Η εφετινή μελέτη παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου σήμερα και τα αποτελέσματά της είναι αποκαρδιωτικά σε σχέση με το πώς βλέπουν ευρύ κοινό και γιατροί τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας.
Πιο αναλυτικά, το 45,1% των ερωτηθέντων από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες Υγείας ούτε στο δημόσιο, ούτε στο ιδιωτικό σύστημα Υγείας. Το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%. Ικανοποιημένο δηλώνει το 28,7% των πολιτών. Αντίστοιχα, το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%. Θετικά το αξιολογεί το 17,4%.
Επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς και όχι το ΕΣΥ
Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά στο γενικό κοινό, το 56,9% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι. Μάλιστα, το 75,4% είναι δυσαρεστημένο από την οργάνωση στις δομές Υγείας και το 65,2% επιλέγει να επισκεφτεί ιδιωτικά ιατρεία και όχι νοσοκομεία. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, πάντως, η δυσαρέσκεια έχει να κάνει με ελλείψεις, υποδομές και οργάνωση και όχι για το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 91,1% δηλώνει ικανοποιηένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Θετικά σε ποσοστό 27,7% εφέτος, έναντι 37,7% πέρυσι τάσσονται οι γιατροι έναντι σε σχέση με τις αλλαγές που αφορούν στα νομοθετήματα Υγείας. Απεναντίας, αρνητικά αντιμετωπίζονται σε ποσοστό 50,4% φέτος, έναντι 34,9% πέρυσι.
Υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών. Επίσης, υπέρ της θέσπισης κινήτρων για τη στελέχωση των άγονων και νησιωτικών περιοχών τάσσεται το 97,3% των πολιτών και του 96,4% των γιατρών.
Προσωπικός γιατρός
Ο τομέας της Πρόληψης και του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού είναι ο μοναδικός που εμφανίζει αυξημένα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών. Έτσι:
-Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό εμφανίζει αυξητική τάση. Το 73,5% των πολιτών έχει εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό και το 9,8% των μη εγγεγραμμένων προτίθεται να το κάνει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στις ηλικίες άνω των 55 ετών.
-Το 55% δηλώνει ικανοποιημένο από το θεσμό, ενώ μόνο 14,1% δηλώνει δυσαρεστημένο.
-Το 43,1% έλαβε sms για μαστογραφία και την έκανε, ενώ ένα ποσοστό 26% έλαβε sms, αλλά δεν το χρησιμοποίησε με κυριότερο λόγο την αμέλεια.
«Για πρώτη φορά, έχουμε θετική ανταπόκριση στον προσωπικό γιατρό και μπορούμε να αναμένουμε τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα σε μία περίοδο συσσωρευμένων από δεκαετίες προβλημάτων, τα οποία απαιτούν αυξημένη χρηματοδότηση. Η αποδοχή από τους συμπολίτες μας των προτάσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το συμβουλευτικό μας έργο. Θερμή παράκληση όσες γυναίκες λαμβάνουν SMS για μαστογραφία να μην το αμελούν. Για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν γίνονται υπάρχει ένας αδιάγνωστος καρκίνος μαστού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.
Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, βέβαια, στάθηκαν πολύ στους χαμηλούς μισθούς του ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας για αύξηση του εισοδήματος των γιατρών – λειτουργία απογευματινών χειρουργείων και δυνατότητα άσκησης ιατρικού έργου – προς το παρόν φαίνεται να μην αποδίδουν. Και αυτό καθώς για τα απογευματινά χειρουργεία έχουν γίνει πολύ λίγα σε αριθμό, ενώ σε ό,τι αφορά στην παράλληλη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, οι γιατροί θεωρούν ότι θα εργάζονται 16 με 18 ώρες την ημέρα, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στο ιδιωτικό τους ιατρείο και «παραμελώντας» το νοσοκομείο.
Σημειώνεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε τον προηγούμενο μήνα σε 1108 άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών που κατοικούν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όπως επίσης σε 720 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται ομοίως σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Ειδήσεις σήμερα:
Άδωνις Γεωργιάδης: Οι δαπάνες για την υγεία είναι τώρα στο 5,8% του ΑΕΠ
Οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε μετά το Πάσχα – Ποιους αφορούν
Δεν «βγαίνουν» τα μικρά διαγνωστικά κέντρα – Τι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας