Διακοπή της σύμβασης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προβλέπεται για τους παρόχους που αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και συζητείται από την Ολομέλεια της Βουλής.
Συγκεκριμένα, διάταξη τροπολογίας προβλέπει την αυτοδίκαιη λύση συμβάσεων παρόχων υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρεται, οι πάροχοι θα αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.
Με τη ρύθμιση αυτή, προστατεύονται οι πολίτες από τυχόν άρνηση των παρόχων υγείας, όπως για παράδειγμα από διαγνωστικά εργαστήρια, να τους εξυπηρετήσουν. Η διάταξη έρχεται ενώ είναι υπό συζήτηση η αποχή από τα καθήκοντά τους των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών το διάστημα 22 με 26 Απριλίου. Η τελική απόφαση για την αποχή πρόκειται να οριστικοποιηθεί την Κυριακή το βράδυ.
Βασική αιτία διαμαρτυρίας των εργαστηριακών γιατρών είναι το δυσθεώρητο (clawback). Για πολλά εργαστήρια και πολυϊατρεία τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους. Προκειμένου να δοθεί μια ανάσα σε διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, το Υπουργείο Υγείας, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο θεσμοθετεί επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών ένα ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων.
Με την ίδια τροπολογία, καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα Κέντρα Αναφοράς για την παρακολούθηση των HIV οροθετικών ατόμων. Μεταξύ άλλων, πρέπει να έχουν ιδρυθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας ως Κέντρα Αναφοράς με αντικείμενο τον ιό HIV, να έχουν επιστημονικά υπεύθυνο στην προγραμματική σύμβαση για τη διαχείριση του προγράμματος και την κλινική επίβλεψη του συνόλου του διαγνωστικού έργου του HIV γιατρό με ειδικότητα βιοπαθολογίας και να έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 8.000 εξετάσεις HIV κατά την τελευταία τετραετία στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, που κατατείνουν, ενδεικτικά:
– στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων,
– στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου,
– στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων,
– στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,
– στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας ιδίως του ΕΟΔΥ,
– στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19,
– στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.
Ειδήσεις σήμερα:
Γρίπη των πτηνών: Εξαπλώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Πόσο κινδυνεύουμε με νέα πανδημία
Καρκίνος προστάτη: Διπλάσια τα περιστατικά έως το 2040 – Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν
Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Δίνει διευκρινίσεις για τη μέθοδο «ΚΑΡΠΑ με βήχα»