Σημαντικά είναι τα οφέλη από την κατ’ οίκον νοσηλεία που έχει ξεκινήσει στη χώρα μας. Σε πρώτη φάση αφορούσε σε 100 ογκολογικούς ασθενείς του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και πιλοτικά συμμετέχουν άλλα δύο νοσοκομεία (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ΠΑΓΝΗ Κρήτης). Το επόμενο διάστημα θα ενταχθούν ακόμη επτά νοσοκομεία και θα διερευνθούν τα νοσήματα για τα οποία θα υπάρχει η δυνατότητα κατ’ οίκον νοσηλείας.
Η πρώτη πιλοτική φάση του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» του «Αγίου Σάββα» ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα είναι αυτά που ανέμεναν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, καταγράφηκε υψηλό ποσοστό ικανοποίησης από την υπηρεσία, οι ογκολογικοί ασθενείς δήλωσαν ότι βελτιώθηκε η καθημερινότητά τους, ενώ παρατήρησαν ότι διαχειρίζονταν τον πόνο.
Το «ΟΙΚΟΘΕΝ» τώρα «ανοίγει» για ακόμη περισσότερους ογκολογικούς ασθενείς. Στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΟΣΠΙ (Νοσηλεία στο σπίτι) που τρέχει ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (ΟΔΙΠΥ), τροποποιείται η προγραμματική σύμβαση για τον «Άγιο Σάββα». Με την πρόσληψη τριών γιατρών και πέντε νοσηλευτών το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 300 ογκολογικούς ασθενείς, με χρονικό ορίζοντα τα δύο χρόνια.
Παράλληλα, έως τέλος Μαρτίου αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την ένταξη ακόμη επτά νοσοκομείων, πλην των τριών που είναι στην πιλοτική λειτουργία του ΝΟΣΠΙ. Ανάμεσα στα επιπλέον επτά συμπεριλαμβάνονται το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Το συνολικότερο πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ που πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά 100-120 άτομα θα εξυπηρετούνται ανά κέντρο αναφοράς ΝΟΣΠΙ και 800-850 ογκολογικοί ασθενείς θα υποστηρίζονται με ανοσοθεραπεία στο σπίτι.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε δείχνει ότι η νοσηλεία στο σπίτι εξοικονομεί 550 ευρώ τον μήνα σε κάθε ασθενή από τις μετακινήσεις που γλιτώνει προς και από το νοσοκομείο. Επίσης, οι αναμονές ασθενών και συνοδών έχουν υπολογιστεί σε περίπου 200 ώρες το χρόνο, χρόνος πολύτιμος που κερδίζεται από τους ασθενείς και τους οικείους τους. Την ίδια στιγμή, εξοικονομείται το 30% των νοσοκομειακών χώρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πιο γρήγορη απορρόφηση των ασθενών για θεραπείες.
Θεραπείες για παιδιά στο σπίτι
Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης εδώ και περίπου δέκα χρόνια πραγματοποιείται μια μορφή κατ’ οίκον νοσηλείας για περισσότερα από 300 παιδιά – βαριά ιατρικά περιστατικά στη βόρεια Ελλάδα. Με τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τη ΝΟΣΠΙ, που δεν υπήρχε έως σήμερα, η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνει επίσημη μορφή και με την ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό θα γίνεται πιο οργανωμένα.
Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος στο Ιπποκράτειο είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Τσανάκας. Η ομάδα της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος, παρέχει φροντίδα στα σπίτια παιδιών με σκοπό την ανακούφιση των ίδιων και των οικογενειών τους καθώς και την αποδέσμευση κλινών του νοσοκομείου. Πρόκειται για παιδιά με σοβαρές νόσους ή βαριές καταστάσεις υγείας, όπως είναι η κυστική ίνωση, η εγκεφαλική παράλυση, μυοπάθειες, κ.ά. Το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό πραγματοποιεί κατ’ οίκον ενδοφλέβιες θεραπείες, παρέχει μηχανική υποστήριξη, διενεργεί τραχειοστομία.
Διαβάστε επίσης:
Φυσικοθεραπευτές: Ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας του Yπουργείου Υγείας
ΟΔΙΠΥ: Δημιουργούνται 40 δείκτες ποιότητας – Τι ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ