Αδυναμία προγραμματισμού των διαγωνισμών για τα αναλώσιμα και τα φάρμακα που χρειάζονταν σε διάστημα έτους είχαν έως και το 2023 τα δημόσια νοσοκομεία. Η τρίμηνη καθυστέρηση έγκρισης των προϋπολογισμών έφερνε «αρρυθμίες» στη διαχείριση των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα αρκετές φορές τα νοσηλευτικά ιδρύματα να ξεμένουν από υλικά και φάρμακα. Για πρώτη φορά το 2024, τα νοσοκομεία έχουν ήδη, από τον πρώτο μήνα του χρόνου, παραλάβει τον προϋπολογισμό τους, γεγονός που τους επιτρέπει να διαχειριστούν καλύτερα διαγωνισμούς και προμήθειες για τους επόμενους 12 μήνες.
«Όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας έχουν έτοιμο τον προϋπολογισμό τους στην αρχή της χρονιάς. Αξιοποιώντας όλα τα συγχρονα εργαλεια διοίκησης με μεθοδικότητα και καλό συντονισμό ετοιμάστηκαν οι προϋπολογισμοί για το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο νοσοκομείο σε κάθε περιοχή της χώρας και έτσι μπορούν να προγραμματίσουν και να βελτιώσουν τη διαχείριση των οικονομικών τους που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση και απορρόφηση των πιστώσεων», αναφέρει στο ygeiamou.gr ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Το υπουργείο Υγείας συντόνισε αποτελεσματικά για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες περισσότερα από 110 νοσοκομεία, με το όφελος να είναι άμεσο πρωτίστως για τους ασθενείς. Κατά προτεραιότητα καταρτίστηκαν οι προϋπολογισμοί των μεγαλύτερων νοσοκομείων, οι οποίοι εστάλησαν μέσα στο Δεκέμβριο.
Έως και πέρυσι, τα νοσηλευτικά ιδρύματα λειτουργούσαν το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους με το 40% του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους. Οι προϋπολογισμοί καταρτίζονταν τον Απρίλιο. Έτσι, έως και τις 31 Μαρτίου δεν μπορούσαν να προγραμματίσουν διαγωνισμούς και προμήθειες αναλώσιμων και φαρμάκων για όλη τη χρονιά.
Χρειάζονταν έως και 11 τροποποιήσεις μέσα στη χρονιά
Πλέον, οι διοικήσεις των νοσοκομείων μπορούν να κάνουν πολύ καλύτερο προγραμματισμό και να επιτύχουν καλύτερες τιμές για τα αναλώσιμα, έχοντας «τακτοποιημένα» τα οικονομικά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως πέρυσι απαιτούνταν ακόμη και δέκα ή έντεκα τροποποιήσεις προϋπολογισμού μέσα σε κάθε έτος. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έπαιρναν χρόνο και είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση σε προμήθειες ή διαγωνισμούς.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε τον προϋπολογισμό από την αρχή του χρόνου. Αρκεί τα κριτήρια με τα οποία έχει διαμορφωθεί να είναι αναλόγως τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου. Μέχρι τώρα δεν ήξερες εάν θα σου φτάσουν τα χρήματα», αναφέρει στο ygeiamou.gr η διευθύντρια του φαρμακείου του νοσοκομείου Αθηνών «Γ.Γεννηματάς» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής επιστημονικής Εταιρείας Πολιτικών και Οικονομικών Υγείας, Όλγα Οικονόμου.
Σε ό,τι αφορά στο δικό της πεδίο, δηλαδή την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων, σημειώνει ότι προστίθενται διαρκώς νέες θεραπείες, ενώ κάθε νοσοκομεία έχει διαφορετική δυναμική, καθώς σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες. Επομένως, κρίνεται αναγκαίο να είναι προσαρμοσμένοι οι προϋπολογισμοί σε αυτές τις ανάγκες. Προσθέτει δε ότι πολλά φάρμακα που χρηματοδοτούνταν από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων περνούν στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) – είναι πλέον η κεντρική αρχή προμήθειας φαρμάκων στα νοσοκομεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών των νοσοκομείων από τον πρώτο μήνα του χρόνου, εφέτος είναι ενισχυμένος ο προϋπολογισμός για δαπάνες Υγείας. Στην Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2024 οι προβλέψεις πιστώσεων ανέρχονται σε 12,826 δισ. ευρώ, ήτοι αυξημένες κατά 897 εκατ. Ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Αυξημένη είναι η επιχορήγηση και στα δημόσια νοσοκομεία και συγκεκριμένα κατά 481 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.