Τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) επαναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα ελληνικά νοσοκομεία. Μάλιστα, εκφράζει για ακόμη μια φορά την άποψή του για τους εργολάβους καθαριότητας, σίτισης και εστίασης, καταγγέλλοντας πλημμελή καθαριότητα.
«Στα 15 νοσοκομεία που εξετάσθηκαν ανιχνεύθηκε σε όλα η ύπαρξη του πολυανθεκτιού μικροβίου Κλεμπσιέλλα. Γνωρίζουμε από έρευνες ότι περί το 13% των νοσηλευόμενων ασθενών προβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 5% των νοσηλευόμενων ασθενών. Δυστυχώς χάθηκαν και χάνονται τσάμπα χιλιάδες ασθενείς από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, και προσθέτει:
«Τα στοιχεία αυτά του Ευρωπαϊκού Κέντρου δείχνουν τις παθογένειες των νοσοκομείων της χώρας. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ράντζα, νοσηλείες ασθενών στη διασπορά σε άσχετες κλινικές με την πάθησή τους, έλλειψη καθαριότητας, κατάσταση κρεβατιών, στρωμάτων και ιματισμού, ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, πλημελλής απολύμανση κ.ά. Πώς είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα να είναι οι εργολάβοι καθαριότητας φύλαξης και εστίασης στα νοσοκομεία με τέτοια διασπορά ενδονοσοκομειακών μικροβίων».
Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, οι επαγγελματίες που έχουν αναλάβει την καθαριότητα των νοσοκομείων, «δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις, νερώνουν τα υλικά απολύμανσης, απασχολούν πολύ λιγότερες καθαρίστριες από τον αριθμό που πληρώνονται και για πολύ λιγότερες ώρες με μισθούς και συνθήκες εργασίας μεσαιωνικές».
Μάλιστα, σημειώνει ότι παρά την εκπεφρασμένη απόφαση του Υπουργού Υγείας να σταματήσουν οι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση εργολάβων, «οι διοικητές των νοσοκομείων τρέχουν τους διαγωνισμούς. Γιατί άραγε; Σε πάρα πολλά ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τέλος του έτους και από 1/1/2024 εγκαθίστανται εργολάβοι και θα απολυθούν οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις εν λόγω υπηρεσίες παρ’ ότι έχουν ενεργείς συμβάσεις. Διοικητές νοσοκομείων ενώ δεν έχουν χρήματα να αλλάξουν σεντόνια, στρώματα, κουβέρτες, φορεία να αγοράσουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, βρίσκουν να ξοδεύουν στους εργολάβους 3.000 ευρώ το μήνα για το κάθε φύλακα και 2.500 ευρώ το μήνα για τη κάθε καθαρίστρια. Φυσικά τα χρήματα αυτά πάνε στις τσέπες των εργολάβων».