Κέντρα χρονίων παθήσεων στα νοσοκομεία, νέος τρόπος οργάνωσης των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων, εκσυγχρονισμός του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με εστίαση σε real time ελέγχους, καθώς και αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής είναι προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όπως τις παρουσίασε ο Υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο Υπουργός Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο, με την πανδημία να αποτελεί ορόσημο. Παρ’ όλα αυτά, πολλαπλές είναι οι προκλήσεις και τα προβλήματα, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που παρουσιάζονται στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι στη γηραιά ήπειρο λείπουν περίπου ένα εκατομμύριο εργατικά χέρια επαγγελματιών υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό).
Στην Ελλάδα, η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού είναι μια σημαντική «πληγή» του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα τελευταία χρόνια προκηρύσσεται σημαντικός αριθμός νέων θέσεων, πολύ περισσότερες σε σχέση με παλαιότερα. Ενδεικτικά, το 2023 προβλέφθηκαν 5.500 – 6.000 νέες προσλήψεις ενώ για το 2024 έχουν προγραμματιστεί περίπου 6.500 προσλήψεις. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, η προσπάθεια ενίσχυσης των νοσοκομείων είναι πολλές φορές «άγονη».
«Πρέπει να δούμε πώς τον Γίγαντα που λέγεται ΕΣΥ μπορούμε να τον κάνουμε πιο ευέλικτο, πιο ελκυστικό», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανακοινώνοντας τα βασικά σημεία της πολιτικής του Υπουργείου το επόμενο διάστημα. Έτσι, αναμένεται νέος τρόπος οργάνωσης των νοσοκομείων, με καθορισμένους πρϋπολογισμούς, σύμφωνα με το πρότυπο διαχείρισης προϋπολογισμών στην ΕΕ. «Παντού διαγωνισμοί», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «είναι ευκαιρία να βάλουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει».
Σημείωσε ότι προσωπικό του στοίχημα είναι η δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων στα νοσοκομεία που θα αντιμετωπίσουν έναν ασθενή με χρόνιο νόσημα ολιστικά. Έδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα ενός ασθενούς με διαβήτη που έχει παράλληλα συννοσηρότητες και χρειάζεται παρακολούθηση από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας.
Στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι επιδιώκεται η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, ενώ επεσήμανε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ειδικές ομάδες προκειμένου να καθοριστεί μια βιώσιμη πολιτική στον τομέα του φαρμάκου και διαχείρισης της δαπάνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, αναμένεται να έχουν καταλήξει σε αποφάσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
Ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε, επίσης, ως επόμενα βήματα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας την καθολική εφαρμογή του συστήματος DRG – ενός ψηφιακού συστήματος για κατηγοριοποίηση των περιστατικών – τις προμήθειες μέσω της ΕΚΑΠΥ, κίνητρα για ορθολογική διαχείριση των εσόδων, καθώς και εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου ασθενούς αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ που θα λειτουργεί «ως μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία».