Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός για να αλλάξει η διαχρονική παθογένεια στην επιλογή διοικήσεων στο Δημόσιο, κατ’ επέκταση και στα νοσοκομεία. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Μετά το νόμο με τον οποίο θα καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής των ανθρώπων που θα τοποθετηθούν στο «τιμόνι» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο ώστε να προχωρήσουν διαγωνισμοί και να γίνουν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τίτλους σπουδών, εργασιακή εμπειρία, ενώ για πρώτη φορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί τεστ λογικής και δεξιοτήτων.
Οι υποψήφιοι με προτεραιότητα θα είναι εκείνοι με τίτλους σπουδών συναφείς με το αντικείμενο της Διοίκησης Μονάδων Υγείας, αλλά και συναφή εμπειρία σε διοικητικές θέσεις. Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται αρχικά, σε επίπεδο βιογραφικών, που θα υποβάλλονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν θα αποτελεί σκέλος της διαδικασίας επιλογής η συνέντευξη σε επιτροπή – γραπτή ή προφορική. Θεωρείται, ωστόσο, σχεδόν βέβαιο ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα δίδεται η τελική επιλογή στον υπουργό Υγείας ώστε να επιλέξει μεταξύ των τριών επικρατέστερων υποψήφιων διοικητών με βάση την αξιολόγησή τους στα προηγούμενα επίπεδα.
Οι σημερινοί διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν λάβει στην πλειονότητά τους παράταση έως την προκήρυξη της θέσης τους. Για ορισμένους η θητεία λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, η οποία δεν αποκλείεται να λάβει νέα παράταση.
Συχνή αξιολόγηση των νέων διοικητών
Σκοπός του νέου συστήματος επιλογής διοικήσεων είναι η διαφάνεια και η αξιοκρατία, δίνοντας «πια μια οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου», όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.
«Έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, προσαρμοσμένο όμως και στις ανάγκες του κάθε φορέα, έτσι ώστε να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι μπορεί κάποιος, παραδείγματος χάρη, να γίνει διοικητής ενός νοσοκομείου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει κάποιες κομματικές περγαμηνές ή κομματικές γνωριμίες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στάθηκε δε στη διαρκή αξιολόγηση που θα πραγματοποιείται στους διοικητές. Η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει στόχων που θα οριστούν, ενώ θα προβλέπονται κίνητρα εφόσον επιτυγχάνονται αποτελέσματα. Αντίστοιχα, επιβεβλημένες θεωρούνται οι διαδικασίες αντικατάστασης όταν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της αξιολόγησης για τους διοικητές των νοσοκομείων ακολουθείται και σήμερα, όχι, όμως, με μια σταθερή συχνότητα. Η αύξηση της συχνότητας αξιολόγησης είναι κάτι που επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, η πρόθεση είναι να αξιολογούνται οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων περισσότερες από μία φορά το χρόνο.