Η «μαύρη τρύπα» σε υγειονομικό προσωπικό απασχολεί όχι μόνο τη χώρα μας, που είναι αντιμέτωπη με την κόπωση και τη δυσαρέσκεια, με αποτέλεσμα να μην μπαίνουν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ και να παραιτούνται αρκετοί που υπηρετούν σε αυτό, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Ο όρος «ιατρική έρημος» που χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους νέους γιατρούς για να περιγράψει τις ελλείψεις σε επαρχιακές, απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες περιοχές της γηραιάς ηπείρου δίνει το ακριβές στίγμα της κατάστασης σήμερα.
Μετά την πανδημία που οι αντοχές γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας δοκιμάστηκαν στη…μάχη να σωθούν ανθρώπινες ζωές, η δυσαρέσκεια είναι έκδηλη. Μεταξύ άλλων και για τους μισθούς, στους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2022 οι γιατροί βγήκαν στους δρόμους σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία διαμαρτυρόμενοι για τις αποδοχές και την έλλειψη προσωπικού. Το «κύμα» αυτό αναμένεται να ενταθεί τον επόμενο χειμώνα.
Πόσο, όμως, αμείβονται οι γιατροί στην Ευρώπη; Ποιες χώρες πληρώνουν πιο καλά και ποιες λιγότερο τους γιατρούς; Το σύνολο δεδομένων του ΟΟΣΑ, τα οποία επικαλείται πρόσφατο δημοσίευμα του euronews, περιλαμβάνει πληροφορίες για 25 ευρωπαϊκές χώρες, με τους μισθούς των γιατρών να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές.
Το 2020 – έτος με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία – οι ετήσιοι ακαθάριστοι μισθοί των ειδικευμένων γιατρών κυμαίνονταν από 20.200 ευρώ στην Πολωνία έως 258.552 ευρώ στο Λουξεμβούργο (στοιχεία 2015 για τη συγκεκριμένη χώρα).
Η χώρα μας βρίσκεται 19η στη σειρά των 25 χωρών, με ετήσιο μισθό 39.056 ευρώ. Η κατάταξη δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι αμοιβές των Ελλήνων γιατρών κυμαίνονται σε χαμηλό επίπεδο, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και πολλοί προτιμούν το εξωτερικό, γυρίζοντας την πλάτη στο ΕΣΥ.
Πιο αναλυτικά, ο μισθοί των ειδικευμένων γιατρών είναι αισθητά χαμηλότεροι των 100.000 ευρώ το χρόνο στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι απολαβές πέφτουν πιο κάτω και από τα 50.000 ευρώ. Κοντά στη χώρα μας, με λίγο υψηλότερους μισθούς, κινείται η Πορτογαλία (42.222 ευρώ).
Στον αντίποδα, οι πιο καλοπληρωμένοι γιατροί είναι στο Λουξεμβούργο (258.552 ευρώ). Ακολουθούν τέσσερις άλλες χώρες όπου οι ειδικευμένοι γιατροί πληρώθηκαν πάνω από 150.000 ευρώ το 2020. Πρόκειται για τις: Ιρλανδία (172.882 ευρώ), Ολλανδία (160.869 ευρώ), Δανία (156.061 ευρώ) και Ισλανδία (155.276 ευρώ). Ακολουθούν η Γερμανία (146.200 ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (136.375 ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νόμο 4999/2022 θεσπίστηκαν αυξήσεις μισθών στο ιατρικό προσωπικό της χώρας μας που μεσοσταθμικά φτάνει το 10%. Η βελτίωση του μισθολογικού, όμως, δεν κρίνεται ικανή κατά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, να «κρατήσει» τους γιατρούς στο σύστημα υγείας και να προσελκύσει νέους.
Διαβάστε επίσης:
Νοσοκομεία: Γιατί παραιτούνται οι γιατροί – Πώς απαντά το υπουργείο Υγείας
«Ιατρικές έρημοι»: Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού
Κορωνοϊός: «Η πανδημία είναι θέμα χρόνου» – Δραματικές προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων