Με γοργό ρυθμό προχωρά η καταγραφή των ασθενών με HIV στο Εθνικό Μητρώο που λειτουργεί για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον περασμένο μήνα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο Μητρώο περίπου 6.000 ασθενείς με HIV λοίμωξη, οι μισοί από όσους είναι σε θεραπεία και παρακολουθούνται. Σταδιακά και αναλόγως τον χρόνο στον οποίο παίρνουν τα φάρμακά τους θα ενταχθεί το σύνολο των ασθενών, ενώ διασφαλίζεται η επέκταση χορήγησης της προφυλακτικής αγωγής μετά την έκθεση στον ιό (Post-Exposure Prophylaxis -PEP).
Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου ασθενών με HIV λοίμωξη ξεκίνησε τον Απρίλιο. Σε αυτό εισάγονται όλοι οι ασθενείς που παρακολουθούνται σε Μονάδες. Η στιγμή ένταξής τους είναι η παραλαβή των φαρμάκων που γίνεται ανά δύο μήνες. Για αυτό και έως σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου οι μισοί από τους 12.000 ασθενείς στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει υπογράψει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την ποιοτικότερη περίθαλψη των ασθενών με HIV λοίμωξη, τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων είναι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα προφυλακτικής θεραπείας για τον ιό HIV. Η θεραπεία μετά την έκθεση (PEP) ήταν πάντα διαθέσιμη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε ατονίσει η χορήγησή της. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό «δίχτυ» προστασίας για τα άτομα που εκτίθενται στον ιό. Εκτός από την προφυλακτική αγωγή μετά την έκθεση, υπάρχει και η προφυλακτική αγωγή πριν από την έκθεση στον ιό HIV, η Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP). Η σχετική δυνατότητα έχει θεσμοθετηθεί από το φθινόπωρο του 2022, ωστόσο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή καθώς εκκρεμεί μια Υπουργική Απόφαση.
Self test για HIV
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Διάγνωσης (European Testing Week), ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε διεθνή εκδήλωση κλειστού τύπου με θέμα «Έναρξη της Εαρινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Διάγνωσης, ανάπτυξη δικτύων για τη διάγνωση HIV, ιογενών ηπατιτίδων και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων». Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι ελληνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση του HIV και Ηπατιτίδων, ενώ σκοπός ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση της εκστρατείας για τη διάγνωση του HIV, ιογενών ηπατιτίδων και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τονίστηκε η αναγκαιότητα χρήσης self tests για διάγνωση του HIV ή τεστ μέσω ταχυδρομείου. Να λαμβάνει κάποιος που επιθυμεί να εξεταστεί για τον ιό έναν προπληρωμένο φάκελο με το κιτ εξέτασης στο σπίτι του και στη συνέχεια αυτό να εξετάζεται σε εργαστήριο. Φυσικά στην περίπτωση του self test οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη επιβεβαίωσης της διάγνωσης από το νοσοκομείο.
Όπως αναφέρει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες, κατά την περίοδο της πανδημίας διαταράχθηκε η εξέταση για HIV στη χώρα μας. «Η εξέταση εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι πολύ προβληματική. Χρειαζόμαστε ανώνυμη και δωρεάν εξέταση, κάτι που έχει καταστρατηγηθεί», επισημαίνει εξαίροντας την επιτυχημένη λειτουργία των Checkpoints σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου ανώνυμα και γρήγορα οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν την απάντηση του τεστ για τον HIV.
Μικρή μείωση των διαγνώσεων HIV το 2022 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για τον HIV που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες ο ΕΟΔΥ, το 2022 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 565 νέα περιστατικά HIV στην Ελλάδα, έναντι 572 το 2021. Από το σύνολο των περιστατικών της περασμένης χρονιάς 450 (79,6%) αφορούσαν σε άνδρες και 115 (20,4%) σε γυναίκες.
Από τις περιπτώσεις που διαγνώσθηκαν με HIV το 2022, 60 (10,6%) άτομα είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν κλινικά AIDS εντός του συγκεκριμένου έτους. To 44,1% των νέων διαγνώσεων αφορούσαν σε μεταδόσεις μέσω σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών, το 21,9% σε μεταδόσεις μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής, το 11,9% σε μεταδόσεις μέσω της από κοινού χρήσης ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ για το 21,1% των περιπτώσεων δεν είχε προσδιοριστεί ο τρόπος μετάδοσης του HIV. Οι περισσότερες νέες διαγνώσεις (61,6 %) αφορούσαν σε άτομα ελληνικής εθνικότητας. Τα περισσότερα περιστατικά HIV στους άνδρες ήταν ηλικίας 30 – 39 και 40 – 49 ετών κατά τη διάγνωση (25,1% και 25,3%, αντίστοιχα), ενώ στις γυναίκες η
προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση ήταν αυτή των 30 – 39 ετών (28,7%) και ακολουθούσε η ομάδα των 50+ (27,8%).
Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών που διαγνώστηκαν το 2022 στην Ελλάδα, είχαν στην πλειοψηφία τους αλλοδαπή εθνικότητα (59,4%) και είχαν μολυνθεί μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (78,1%).
Κατά τη διάρκεια του 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης καταγράφηκαν στις γυναίκες (72,6%), στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (74,4%), στα περιστατικά ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (68%) και στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (67,9%).
Επίσης, το 2022 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στην Ελλάδα δύο HIV οροθετικά παιδιά αλλοδαπής εθνικότητας, για τα οποία ως τρόπος μόλυνσης δηλώθηκε η κάθετη μετάδοση.
Διαβάστε επίσης:
Σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV – Πώς θα γίνεται η εγγραφή και η συνταγογράφηση
Ντίσελντορφ: 53χρονος θεραπεύτηκε πλήρως από τον ιό HIV
HIV: Στην τελική ευθεία η πρώτη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα για τους οροθετικούς