Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η συνάντηση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την κατανομή της ενίσχυσης των φαρμάκων 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2022 και 150 εκατ. ευρώ για το 2023. Ο Υπουργός αφού άκουσε τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα κατά 200 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών για μείωση του clawback. Όπως είναι γνωστό επειδή ο προϋπολογισμός για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων πολιτών, δεν ξεπερνά τα 2,6-2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το υπόλοιπο ποσό το καλύπτον οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate). Μάλιστα για το 2023, οι συνολικές επιβαρύνσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί να μειώσει τις επιβαρύνσεις αυτές και αν δεν το καταφέρει θα πρέπει να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο ένα συγκεκριμένο ποσό.
Στη συνάντηση, την οποία είχαν ζητήσει ήδη εδώ και μια εβδομάδα οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών είχαν μια ευρεία ατζέντα θεμάτων όμως κυριάρχησε το πως θα κατανεμηθούν τα συνολικά 200 εκατ. ευρώ που αφορούν στη συμμετοχή του Δημοσίου στο clawback των φαρμακευτικών εταιρειών για τα έτη 2022 και 2023. Δηλαδή τι ποσό θα χρηματοδοτήσει τον κάθε ξεχωριστό κλειστό προϋπολογισμό (Ιδιωτικά Φαρμακεία, Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ/ΦΥΚ και Νοσοκομεία).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανεξάρτητα από τα τελικά ποσοστά της κατανομής, στόχος είναι να ενισχυθεί το ποσοστό που αναλογεί στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, καθώς είναι το πεδίο στο οποίο έλεγχος της υπέρβασης αποδεικνύεται δυσκολότερος και εξ αιτίας του οποίου χάνεται και ο στόχος μείωσης του clawback.
Μάλιστα, στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας είναι τα 50 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2022, να διατεθούν κυρίως στο νοσοκομειακό φάρμακο.
Σενάρια κατανομής
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της αγοράς είχαν προετοιμάσει 5 πιθανά σενάρια κατανομής της ενίσχυσης του προϋπολογισμού, δηλαδή των 150 εκατ. ευρώ που αφορούν το 2023.
Το πρώτο σενάριο, που θα εφαρμοστεί στον προϋπολογισμό του 2023, αφορά στην ισότιμη κατανομή του ποσού στα 3 επιμέρους κανάλια. Δηλαδή από 50 εκατ. ευρώ σε φάρμακα κοινότητας, ΦΥΚ και νοσοκομειακά.
Το δεύτερο προβλέπει ποσοστά, αναλογικά με την κατανομή του προϋπολογισμού για το 2023, δηλαδή περίπου 47% στην κοινότητα, 33% στα ΦΥΚ και 20% για τα νοσοκομεία.
Το τρίτο σενάριο ακολουθεί αναλογικά τη δαπάνη του 2022 και προβλέπει περίπου 41% για φάρμακα κοινότητας, 33% για ΦΥΚ και 25% για τα νοσοκομειακά.
Το τέταρτο σενάριο προβλέπει ποσοστά υπολογισμένα βάσει των συνολικών επιστροφών της αγοράς το 2022, δηλαδή περίπου 26%, 34% και 40% αντίστοιχα.
Το πέμπτο σενάριο προβλέπει ποσοστά κατ’ αναλογία με το ποσοστό του clawback του 2022, δηλαδή περίπου 21%, 36% και 43%, αντίστοιχα.
Πάντως αν και δεν είναι ακόμη κάτι δεδομένο, η λογική του Υπουργείου είναι να επιμερισθεί το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα με το μερίδιο που κατέχει το κάθε κανάλι στη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη.