Θέμα ελάχιστων ημερών θεωρείται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης η οποία θα προβλέπει την έξοδο σκευασμάτων από την Θετική Λίστα Φαρμάκων δηλαδή από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων. Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας η εν λόγω απόφαση έχει περάσει από τις σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου και πλέον εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του Θάνου Πλεύρη.
Η έξοδος ενός σκευάσματος από τη Θετική Λίστα αποτελεί ένα ακόμη μέτρο ώστε να μειωθούν τα κόστη αποζημίωσης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να επιφέρει μείωση της δαπάνης για φάρμακα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2023 του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των δράσεων που υλοποιούνται για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης προβλέπονται και:
«Κίνητρα μεταφοράς φαρμάκων μικρής θεραπευτικής αξίας από τη λίστα αποζημίωσης στη μη αποζημιούμενη λίστα. Ειδικότερα δρομολογείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την επαναξιολόγηση και μεταφορά φαρμάκων μικρής θεραπευτικής αξίας από την λίστα αποζημίωσης στη μη αποζημιούμενη λίστα και παροχή κινήτρων. Η εκτίμηση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ».
Όπως έχει εξαγγείλει εδώ και αρκετό καιρό το Υπουργείο Υγείας, πολλά φτηνά σκευάσματα σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, θα έχουν το δικαίωμα, οι εταιρείες που τα διακινούν, να αιτηθούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) την απόσυρσή τους από την Θετική Λίστα, δηλαδή τον πολυπληθή κατάλογο των αποζημιούμενων από την Πολιτεία φαρμάκων.Όπως έχει αναφέρει και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα αφορά σκευάσματα χαμηλής τιμής, ήτοι κάτω από τα 10 ευρώ.
Τονίζεται ότι θα είναι κυρίως συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή ένας ασθενής θα πρέπει να έχει συνταγή γιατρού για να τα λαμβάνει αλλά θα πρέπει να πληρώνει όλο το ποσό και όχι τη θεσμοθετημένη συμμετοχή 10% ή 25%. Αυτή τη στιγμή στην Αρνητική Λίστα βρίσκονται περί τα 300 σκευάσματα ενώ υπάρχουν κάποια ακόμη τα οποία δεν ανήκουν ούτε στη μια ούτε στην άλλη λίστα και φυσικά δεν αποζημιώνονται.
Η κίνηση αυτή του Υπουργείου εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του, ώστε να μην εκλείψουν φθηνά και σημαντικά φάρμακα από την ελληνική αγορά. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, με νόμο του κράτους αποφασίστηκε τα φάρμακα που έχουν χαμηλές τιμές – κάτω από 7,5-8 ευρώ– και διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία να πληρώνουν μόνο 10% clawback, σημαντικά μειωμένο έναντι αυτού που πλήρωναν.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο ο τρόπος υπολογισμού του ποσού του clawback θα βασίζεται στα εξής:
i. Την ποσοστιαία αναλογία συμμετοχές κάθε φαρμάκου στη φαρμακευτική δαπάνη (χωρίς ΦΠΑ), η οποία υπολογίζεται με βάση την ποσότητα που αποδεδειγμένα διατέθηκε στους ασφαλισμένους, όπως προκύπτει από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ή μέσω άλλου ηλεκτρονικού συστήματος σάρωσης των συνταγών,
ii. Το μερίδιο αγοράς κάθε φαρμάκου στην θεραπευτική κατηγορία της θετικής λίστας,
iii. Τη δυνατότητα τελικού συμψηφισμού τυχόν υπολειπόμενου ποσού με βάση το συνολικό τζίρο κάθε εταιρείας,
iv. Κάθε ειδικότερο ζήτημα που αφορά στον τρόπο και χρόνο καταβολής των οφειλόμενων ποσών, καθώς και στην διαδικασία τυχόν συμψηφισμών σε επόμενους λογαριασμούς. Σε περίπτωση μη έγκαιρης απόδοσης των ποσών επιστροφής, αυτά εισπράττονται με τη διαδικασία του ΚΕΔΕ.