«Πρόκληση» χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας του Παίδων «Αγία Σοφία» σε Ογκολογικό Κέντρο με «οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και το οποίο θα συνεχίσει να επιχορηγείται κανονικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και το προσωπικό του θα πληρώνεται από το Υπουργείο Υγείας».
«Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας γίνεται ένα ακόμα βήμα μεγάλης υπονόμευσης της ήδη απαξιωμένης, με υπογραφή Μητσοτάκη, δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα του παιδικού καρκίνου. Η «εργαλειοποίηση» της δωρεάς ενός κοινωφελούς Ιδρύματος όπως το «ΕΛΠΙΔΑ» και η «μετάλλαξη» του δημόσιου χαρακτήρα της Ογκολογικής Μονάδας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (αλλαγή νομικού καθεστώτος από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ), εντάσσεται στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της εκχώρησης σε ιδιώτες των «φιλέτων» του ΕΣΥ και της ακύρωσης στη πράξη της καθολικής, ισότιμης και δωρεάν φροντίδας υγείας» ανέφερε την Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Ξανθός στην εισήγησή του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη μεταμόσχευση οργάνων).
«Με το νομοσχέδιο αυτό, ένα τμήμα υψηλών προδιαγραφών που εδώ και χρόνια, χάρη στην ανεκτίμητη προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του, έχει γίνει κέντρο αναφοράς για την παιδιατρική ογκολογική φροντίδα διεθνώς, παύει να αποτελεί οργανικό στοιχείο του ΕΣΥ και εξαιρείται ρητά από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία (οργανόγραμμα, διοικητικό συμβούλιο με εκπροσώπηση γιατρών και εργαζομένων, διαδικασία προσλήψεων, προμήθειες, πειθαρχικές διαδικασίες κλπ). Η συγκεκριμένη Ογκολογική Μονάδα δεν είχε μέχρι σήμερα ανάγκη καμιά «ευελιξία» για να παρέχει με ισότιμο και δωρεάν τρόπο τις πολύτιμες υπηρεσίες της στα παιδιά με νεοπλασματικά νοσήματα. Και αποτελεί πρόκληση να θεσμοθετείται η «οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια» ενός Ογκολογικού Κέντρου, το οποίο θα συνεχίσει να επιχορηγείται κανονικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και το προσωπικού του θα πληρώνεται από το Υπουργείο Υγείας» τόνισε ο κ. Ξανθός.
Για τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας «ΕΛΠΙΔΑ-ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ» σε αυτόνομο διοικητικά και οικονομικά Ογκολογικό Κέντρο έχουν καταθέσει την αντίθεσή τους στο υπουργείο Υγείας οι γονείς των παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες από τον Σύλλογο «ΦΛΟΓΑ».
«Καταρχήν μας βρίσκει αντίθετους η απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Αγλαϊα Κυριακού». Η περίθαλψη και θεραπεία του ογκολογικού ασθενή απαιτεί τη συνεχή και καθημερινή συνεργασία των ογκολόγων – ιατρών με όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες και τμήματα της παιδιατρικής, καθώς και συνεχή εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Χωρίς τη συνεργασία των 2 νοσοκομείων και τον εξοπλισμό, που παραμένει σε αυτά, το νέο Κέντρο δεν μπορεί να προσφέρει καμία υπηρεσία στα παιδιά επομένως δεν είναι δυνατόν να έχει οποιασδήποτε μορφής αυτονομία» αναφέρει ο Σύλλογος.
Οι 7 ενστάσεις της «ΦΛΟΓΑΣ»
Ειδικότερα, ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με νεοπλασμαστικές ασθένειες αναφέρει τα εξής:
1. Το Κέντρο πρέπει να αφορά όχι μόνο παιδιά αλλά και εφήβους έως και 18 ετών. Πάγιο αίτημα ιατρών και γονιών που πρέπει κάποτε να υλοποιηθεί.
2. Πρέπει να διασφαλιστεί και αποσαφηνισθεί σε κάθε λεπτομέρεια η λειτουργική διασύνδεση με τα 2 παιδιατρικά νοσοκομεία, προκειμένου τα ογκολογικά τμήματα να συνεχίζουν να συνεργάζονται και να εξυπηρετούνται από τα υπόλοιπα τμήματα χωρίς αναμονές και καθυστερήσεις, και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες, όπως συμβαίνει και σήμερα.
3. Το Κέντρο δεν είναι δυνατόν να έχει καμία διοικητική ή οικονομική αυτοτέλεια. Οι κάθε είδους πόροι του Κέντρου, ακόμη και από νοσήλια, θα πρέπει να κατευθύνονται ισότιμα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του Κέντρου (αφορά κυρίως ξενοδοχειακό εξοπλισμό) και των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων, αφού η φροντίδα των παιδιών εξακολουθεί να στηρίζεται στο σύνολο των ιατρών και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων αυτών.
4. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ πρέπει να ορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και να εγκρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως ισχύει με όλες τις ανεξάρτητες αρχές.
5. Στο ΔΣ πρέπει να υπάρχει εκπρόσωπος των επαγγελματιών υγείας (παιδίατρος αιματολόγος- ογκολόγος) που να ορίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), καθώς και εκπρόσωπος των ασθενών από τον μεγαλύτερο πανελλήνιο φορέα ασθενών στο χώρο του καρκίνου της παιδικής ηλικίας που είναι η «ΦΛΟΓΑ».
6. Πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων όσων απασχολούνται αυτή τη στιγμή στα Ογκολογικά τμήματα, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας ή τον εργοδότη.
7. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας πρέπει να συνυποβληθεί και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νομοσχεδίου και να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Ειδήσεις σήμερα:
Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Επτά άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ
Σύγκρουση τρένων: To πόρισμα της ΕΔΕ στο Νοσοκομείο Βόλου για την αναρρωτική στον επιθεωρητή του ΟΣΕ