Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε και το 2022 το κόστος των νοσοκομειακών φαρμάκων ξεπερνώντας το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, τα νοσοκομεία πέρυσι πλήρωσαν περίπου 1,2 δισ. ευρώ για φάρμακα, αν και το ποσό αυτό αποτελεί μια πρώτη εκτίμηση.
Είναι επίσης γνωστό ότι η δημόσια δαπάνη για νοσοκομειακά φάρμακα είναι της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών καθώς αυτές καλούνται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό για την κάλυψη των ασθενών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, το 2021 οι δαπάνες των νοσοκομείων για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων διαμορφώθηκε στο 1,05 δισ. ευρώ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, η σχετική δαπάνη κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2022 κινούνταν με ρυθμό αύξησης 12,5%. Εκτιμάται λοιπόν ότι το προηγούμενο έτος έκλεισε με συνολική δαπάνη για νοσοκομειακά φάρμακα 1,18 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό όμως αποτελεί εκτίμηση και είναι πιθανό να κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, διότι το τελευταίο δίμηνο του 2022 είχαμε πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω των ιογενών λοιμώξεων.
Με βάση το συντηρητικό σενάριο της δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα στο 1,18 δισ. ευρώ, προκύπτει υπέρβαση της τάξης των 720 εκατομμυρίων ευρώ στο εν λόγω πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι το 61% της ετήσιας δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα δεν μπορεί να το καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο και θα πρέπει τελικά να το «χορηγήσουν» οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Αφαιρώντας τις σχετικές εκπτώσεις που είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι εταιρείες, τελικά αυτές είναι αναγκασμένες να επιστρέψουν στο Υπουργείο Υγείας σχεδόν το 50% των εσόδων από τις πωλήσεις τους. Συγκεκριμένα οι επιστροφές φτάνουν τα 492 εκατ. ευρώ για τις πωλήσεις τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένου και του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στην Θεσσαλονίκη.
Σε επίπεδα ρεκόρ το clawback
Η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία, εκτοξεύει παράλληλα και τις συνολικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών, δηλαδή το clawback. To ποσό λοιπόν που οι εταιρείες θα πρέπει να επιστρέψουν για το 2022 διαμορφώνεται με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο 1,32 δισ. ευρώ!
Το ποσό αυτό προκύπτει μετά την πρόσθεση του clawback που έχει ήδη υπολογίσει ο ΕΟΠΥΥ και είναι της τάξης των 828 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων του ΕΣΥ ήτοι 482 εκατ. ευρώ και του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» που είναι 10 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό αυτό ποσό επιστροφών, είναι κατά 62 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερο των αντίστοιχων επιστροφών του 2020. Αυτό σημαίνει πως τελικά το Υπουργείο Υγείας δεν πετυχαίνει το στόχο για μείωση κατά 50 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τις δεσμεύσεις του απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό σημαίνει πως και το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει 50 εκατ. ευρώ – στην ουσία να μην ζητήσει αυτά τα 50 εκατομμύρια από τις εταιρείες- αλλά και οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν τα υπόλοιπα.
Διαβάστε επίσης:
Φάρμακο: «Παγώνει» η στρατηγική του υπουργείου Υγείας για το 2023