Άμεσα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για την αναχαίτιση του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό ότι με την ολοκλήρωση των αργιών της προηγούμενης περιόδου, οι φαρμακευτικές εταιρείες και δη οι Έλληνες συνεργάτες τους θα αρχίσουν να τροφοδοτούν κανονικά τα ιδιωτικά φαρμακεία, εκτιμάται ότι θα ομαλοποιήσει σε ένα βαθμό την κάλυψη των φαρμακείων με ικανό αριθμό σκευασμάτων.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες:
- Αρκετά σύντομα αναμένεται η έκδοση του νομοθετήματος το οποίο θα επιβάλλει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το σύνολο των φαρμάκων που είναι υπό έλλειψη.
- Σύντομα επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα καταγράψει και συγκεκριμένα σκευάσματα που μπορούν να υποκαταστήσουν τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη.
- Επίσης σύντομα μέσω της ΗΔΙΚΑ θα υπάρχει η δυνατότητα για μια ομάδα σκευασμάτων που παρουσιάζουν ελλείψεις να έχει τη δυνατότητα ο γιατρός να συνταγογραφεί μόνο με βάση τη δραστική και ο φαρμακοποιός να χορηγεί το φάρμακο που είναι διαθέσιμο υποκαθιστώντας την θεραπεία που λείπει.
Επιστροφή στην κανονικότητα μετά τα Χριστούγεννα
Πέρα από τις παραπάνω δύο ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, από σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, επιστρέφει η κανονικότητα και στη δραστηριότητα των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών. Κατά βάση οι πολυεθνικές εταιρείες προμηθεύουν τα ελληνικά φαρμακεία μέσω συνεργασιών με παραγωγικές – εμπορικές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα η μεγαλύτερη εξ αυτών η οποία κατέχει πάνω από το 60% των σκευασμάτων που εισάγονται επανήλθε σε λειτουργία μόλις την παραμονή των Θεοφανείων. Το ίδιο συμβαίνει και με εταιρεία, θυγατρική ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία διανέμει γνωστά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) παρακεταμόλης που απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων.
Όπως μάλιστα ανέφεραν εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών, κατά την περίοδο των εορτών υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στη διάθεση φαρμάκων από τις εταιρείες λόγω των αργιών αλλά και των αδειών προσωπικού. Αυτό επιδείνωσε την κατάσταση σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης.
Τι επισημαίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες
Την ίδια στιγμή αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία για τα φάρμακα υπό έλλειψη, πάνω από τα μισά σκευάσματα μπορούν να υποκατασταθούν με άλλα σκευάσματα αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας, είτε με γενόσημα είτε με άλλα τα οποία περιέχουν τη βασική δραστική ουσία που απαιτείται για την αγωγή τους ασθενούς. Μάλιστα σημαντικός είναι ο ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο πεδίο αυτό.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι υπάρχουν επίσης σκευάσματα με άλλη δραστική ουσία τα οποία επίσης μπορούν να προσφέρουν το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Κλειδί για να υπάρχει λοιπόν ομαλοποίηση στην αγορά φαρμάκου είναι γιατροί, φαρμακοποιοί και ασθενείς να ενημερωθούν για την υποκατάσταση που υπάρχει ανά περίπτωση. Ήδη η λίστα που δημοσιεύει ο ΕΟΦ με τα σκευάσματα που βρίσκονται σε μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη καταγράφεται ανά περίπτωση ποια εναλλακτική επιλογή υπάρχει ανά περίπτωση.
Τέλος να αναφέρουμε πως οι εκτιμήσεις για την σταδιακή εξομάλυνση της αγοράς άμεσα αποτελούν πεποίθηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «Το θέμα των ελλείψεων αφορά κυρίως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις αντιβιώσεις. Ο κόσμος θα μπορέσει να βρει το φάρμακο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Εκεί που έχουμε υποκατάστατα, το θέμα είναι λυμένο. Υπάρχουν και τα φάρμακα, όπως τα παιδιατρικά, στα οποία υπάρχει πρόβλημα. Γι΄ αυτά χρησιμοποιούμε την εθνική μας φαρμακαποθήκη. Η εξομάλυνση του προβλήματος διάθεσης θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα (σσ από σήμερα δηλαδή). Δεν υπάρχει πρόβλημα κρίσης φαρμάκων. Κάθε εβδομάδα θα ομαλοποιείται».
Διαβάστε επίσης:
Φάρμακα-Ελλείψεις: Ποια σκευάσματα μπορεί να παράγει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία