Ο φετινός προϋπολογισμός εκτιμά πως τα έξοδα του ΕΟΠΥΥ θα είναι πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, και πως αυτά καλύπτονται με έσοδα υψηλότερα στα περίπου 6,4 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο τα έξοδα ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ και το συγκεκριμένο κενό καλύπτεται από τις επιπλέον επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, των ιδιωτικών κλινικών και γενικότερα των παρόχων και προμηθευτών του οργανισμού.
Όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΠΥΥ, το 2022 εκτιμάται πως θα κλείσει με τα έξοδα να διαμορφώνονται στα 8,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα για την κάλυψη των εξόδων αυτών σημαντική είναι η συμβολή του rebate και clawback που εισπράττει ο οργανισμός από τις εταιρείες που αναφέραμε παραπάνω καθώς και από ιδιώτες. Συγκεκριμένα τα εκτιμώμενα έσοδα για το 2022 από τις επιβαρύνσεις rebate και clawback θα φτάσουν στα 2,35 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι 1 στα 4 ευρώ (27%) που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ προέρχεται από τους ιδιώτες φορείς με τους οποίους συνεργάζεται.
Βέβαια δεν είναι μια καινούργια τακτική αυτό καθώς τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται συνεχώς. Όμως το πρόβλημα, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς διογκώνεται.
Τι διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ
Σύμφωνα με την 13η Τροποποίηση Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, το 2022 τα έσοδα του οργανισμού προέρχονται κατά 4.578 εκατ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές, από clawback και rebate 2,48 δισ. ευρώ, οι επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του Κράτους φτάνουν τα 460 εκατ. ευρώ, από λοιπές επιχορηγήσεις και έσοδα ο οργανισμός λαμβάνει 619 εκατ. ευρώ, ενώ έλαβε και 135 ως έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της covid-19 και είχε και 150 εκατ. ευρώ από επενδύσεις και 221,5 εκατ. ευρώ έσοδα από παρελθόντα έτη.
Την ίδια στιγμή τα υψηλότερα έξοδα του οργανισμού αφορούν στο φάρμακα. Όπως φαίνεται ο οργανισμός θα πρέπει να έχει αποζημιώσει μέχρι το τέλος του 2022 φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας 4,48 δισ. ευρώ και έτσι φαίνεται πως αυτή την κατηγορία προέρχεται και το υψηλότερο μέρος του clawback.
Βέβαια αποκλειστικά για τα φάρμακα που αφορούν στα φαρμακεία και τις ιδιωτικές κλινικές, όπως αναφέρονταν στην 12η Τροποποίηση Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ του 2022, διαπιστώνεται πως μέχρι το τέλος του έτους η φαρμακευτική δαπάνη που θα επιβαρύνει τον οργανισμό θα φτάσει τα 3.383 εκατομμύρια ευρώ, αν και ο προϋπολογισμός του οργανισμού φτάνει μόλις στα 2.088 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των 1.295 εκατ. ευρώ, αναμένεται να επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω της διαδικασία των επιστροφών ήτοι μέσω του clawback.
Μάλιστα στο συγκεκριμένο προϋπολογισμό, τα ποσά clawback τα οποία καταγράφονται είναι μεγαλύτερα, κάτι το οποίο όμως αφορά τον τρόπο λογιστικοποίησης των συγκεκριμένων λογαριασμών από την οικονομική υπηρεσία του οργανισμού και δεν αφορά στις πραγματικές χρεώσεις των εταιρειών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του οργανισμού, για το 2022 αναμένεται τα κόστη για φαρμακευτικά σκευάσματα νοσοκομειακής χρήσης (σκευάσματα τα οποία κατευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές-1Α), θα ανέλθουν στα 239 εκατ. ευρώ ενώ έχουν εξασφαλιστεί μόνο 87 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, το αντίστοιχο κόστος εκτιμάται για φέτος στα 3.144 εκατ. ευρώ, αλλά τα διαθέσιμα του οργανισμού είναι μόλις 2.001 εκατ. ευρώ.
Επίσης για δαπάνες υγείας ιδιωτικού τομέα ο οργανισμός ξοδεύει 2,6 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Φάρμακα: Αυξάνεται κατά 46 εκατ. ευρώ η Δημόσια Δαπάνη -Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός
Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε τη συνταγογράφηση γενετικών εξετάσεων για καρκίνο μαστού και ωοθηκών