Περαιτέρω μείωση εμφάνισαν τα περιστατικά λοίμωξης με ΗIV το 2022, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ για τους πρώτους δέκα μήνες του έτους. Σύμφωνα με το σύστημα της υποχρεωτικής δήλωσης, την περίοδο 1/1/22 – 31/10/22 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 343 (79,8%) αφορούν σε άνδρες και τα 87 (20,2%) σε γυναίκες. Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για την περίοδο αυτή, φαίνεται να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 11 προηγούμενων ετών.
Τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία δημοσιεύονται ενόψει και των δράσεων που λαμβάνουν χώρα καθώς η 1η Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ενώ το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) και το Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος διεξάγεται σε υβριδική μορφή στις 25-27 Νοεμβρίου.
Ποια στοιχεία δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με τα προκαταρτικά επιδημιολογικά δεδομένα για το χρονικό διάστημα 1/1/22 έως 31/10/22, τα περισσότερα περιστατικά που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών. Ειδικότερα, οι 202 (46,98%) νέες HIV διαγνώσεις αφορούν σε άνδρες που είχαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες, ενώ οι 94 (21,86%) αφορούν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής. Η από κοινού χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης για 52 (12,09%) νέα περιστατικά.
Επίσης, κατά τους 10 μήνες του 2022 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 5 περιστατικά κάθετης μετάδοσης του ιού, αλλοδαπής εθνικότητας, εκ των οποίων μόνο το ένα γεννήθηκε στην Ελλάδα το 2022. Τα υπόλοιπα τέσσερα είχαν μολυνθεί κατά τη γέννηση στη χώρα προέλευσής τους.
Διαχρονικά οι νέες διαγνώσεις HIV αφορούν στην πλειοψηφία τους σε άτομα ελληνικής εθνικότητας. Από το 2012 σημειώνεται σταδιακή μείωση των νέων περιστατικών HIV ελληνικής εθνικότητας, η οποία συμβαδίζει με την τάση που έχει παρατηρηθεί στο σύνολο των ετήσιων νέων διαγνώσεων. Οι νέες διαγνώσεις ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας μειώθηκαν σταδιακά κατά το χρονικό διάστημα 2013-2015, ενώ από το 2016 μέχρι το 2019 καταγράφεται αύξηση. Από το έτος 2020 παρατηρείται μείωση των νέων διαγνώσεων τόσο στα άτομα αλλοδαπής όσο και στα άτομα ελληνικής εθνικότητας.
Από το 2017 έως το 2021, η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων αλλοδαπής εθνικότητας αφορούν σε άτομα προερχόμενα από την Υποσαχάριο Αφρική και την Κεντρική Ευρώπη. Το 2022 υπερτερούν και πάλι τα περιστατικά από την Υποσαχάριο Αφρική, και ακολουθούν οι διαγνώσεις ατόμων από την Ανατολική Ευρώπη.
Συμπερασματικά, στην Ελλάδα, διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών με εξαίρεση το 2012. Μετά την επιδημία στους ΧΕΝ την τριετία 2011-13, παρατηρείται μια μείωση σε αυτή την κατηγορία μετάδοσης με εξαίρεση το 2018.
Η μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV/AIDS κατά τους δέκα μήνες του 2022 θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή. Η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας που αφορούν στο σύνολο του έτους.
34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.)
To συνέδριο έχει σα στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τατρέχοντα δεδομένα για την επιδημιολογία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα καταγραφούν η επίδραση της Covid-19 λοίμωξης στους ασθενείς με HIV, οι νεότερες θεραπείες και ο ρόλος των εμβολίων για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης, τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, ο ρόλος των συννοσηροτήτων, ο ρόλος της πολιτείας και της κοινωνίας για την πρόληψη κ.λπ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσπάθεια αναβάθμισης των Μονάδων Λοιμώξεων στα Νοσοκομεία, με στόχο την προτυποποίηση της φροντίδας των ασθενών με HIV/AIDS.
Κατά τη συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα σχετικά με το συνέδριο, αναφέρθηκε ότι την περίοδο του covid ή ήδη αποστελεχωμένες μονάδες λοιμώξεων, υποβαθμίστηκαν περαιτέρω λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ την ίδια ώρα και τα άτομα που ζουν με HIV δεν πήγαιναν στα νοσοκομεία. Βέβαια η χορήγηση φαρμάκων γινόταν κανονικά και δεν υπήρχε καμία έλλειψη.
Σχετικά με την υποχώρηση των περιστατικών, υπάρχει η άποψη ότι όντως η έγκαιρη διάγνωση και λήψη αγωγής η οποία κάνει μη ανιχνεύσιμο το ιικό φορτίο, έχει μειώσει τις μεταδώσεις και τη διασπορά, ενώ έχουμε και χαμηλότερες ροές μεταναστών που σε κάποιες περιπτώσεις αύξησαν τη διασπορά. Από την άλλη μεριά υπάρχει και η άποψη ότι μπορεί να σημειώνεται και υποδιάγνωση δηλαδή πλέον να μην γίνεται τόσο τακτικός έλεγχος από μερίδες του πληθυσμού.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά στο συνέδριο για την προφυλαχτική αγωγή PrEP την οποία και είναι πλέον στην τελική ευθεία για την έναρξη της χορήγησής της.
Τέλος να επισημάνουμε ότι την τελετή έναρξης του συνεδρίου θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι το οποίο θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και στο οποίο θα συμμετέχουν η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οκονόμου-Λαλιώτη, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Α.Α. Μάριος Λαζανάς και ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος. Θέμα του στρογγυλού τραπεζιού θα είναι το «Στίγμα» και στόχος η συζήτηση πάνω σε όλες της μορφές του στίγματος που ταλανίζει την κοινωνία και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Διαβάστε επίσης:
HIV: Ένας στους πέντε που ζει με τον ιό δεν το γνωρίζει και δεν λαμβάνει θεραπεία