Για τη νοσηλεία της Ελληνίδας που τραυματίστηκε στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη καθώς και το τι συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τις ελλείψεις φαρμάκων και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα παιδιατρικά χειρουργεία μίλησε στις «Συνδέσεις» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Mίνα Γκάγκα.
«Θεωρήσαμε ότι πρέπει να τη φέρουμε στη χώρα της. Αρχικά σκεφτήκαμε την Αλεξανδρούπολη. Μετά συνειδητοποιήσαμε ότι οι γονείς της είναι στη Θεσσαλονίκη, οπότε ήρθε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου έχει διαγνωστεί με ένα κάταγμα και το τραύμα. Θα μπει χειρουργείο μέσα στη μέρα και θα αναταχθεί το τραύμα και το ξένο σώμα που έχει, το θραύσμα δηλαδή που είναι στο πόδι της. Της ευχόμαστε περαστικά. Δεν εμπνέει ανησυχία», δήλωσε στην ΕΡΤ για την 26χρονη που τραυματίστηκε στην Κωσταντινούπολη.
Αναφορικά με το γεγονός ότι οι Τούρκοι ζήτησαν από το θύμα της τρομοκρατικής έκρηξης να πληρώσει τα έξοδα της νοσηλείας της ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται γιατί «είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουμε τη διμερή συμφωνία που έχουμε με όλες τις χώρες της ΕΕ». Και όπως αποκάλυψε, τα έξοδα θα τα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο.
«Στην ΕΕ μπαίνεις (σε νοσοκομεία) δωρεάν παντού, αλλά όχι με τις άλλες χώρες» επισήμανε η κ. Γκάγκα.
Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και τις αντιδράσεις από την ΕΙΝΑΠ υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό που επιχειρεί να κάνει και που θα κάνει είναι να δουλεύει περισσότερες ώρες στο δημόσιο νοσοκομείο. Δηλαδή κρατάμε όλη την πρωινή λειτουργία όπως ήταν μέχρι τώρα: χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, φυσικά τη νοσηλεία των ασθενών. Υπάρχουν ήδη εδώ και πάρα πολλά χρόνια απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν γιατί τα επιλέγουν κάποιοι ασθενείς που προτιμούν να λειτουργήσουν έτσι. Μπορεί με την ίδια λογική να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία, άρα περισσότερες ώρες στο δημόσιο».
Όπως είπε, «δύο πράγματα αλλάζουμε στο νομοσχέδιο. Οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να έρθουν μέσα στο δημόσιο σύστημα και να εργαστούν σε μερική απασχόληση, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες στο εξωτερικό».
Πρόσθεσε επίσης ότι το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ που προσφέρουν και που έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο σύστημα να μπορούν, εφόσον κάνουν τις υποχρεώσεις τους το πρωί και συμμετέχουν και στα ιατρεία ή τα απογευματινά χειρουργεία να βγουν περιορισμένα και με έλεγχο ένα δύο απογεύματα έξω.
«Έτσι δουλεύουν τα συστήματα στις περισσότερες χώρες και γι αυτό οι γιατροί μας φεύγουν σωρηδόν και φεύγουν στο εξωτερικό», τόνισε η κ. Γκάγκα.
Ειδήσεις σήμερα:
Έρευνα: Οι άνθρωποι με σκοπό στη ζωή τους έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Ποιοι Έλληνες είναι ανάμεσα στους ερευνητές με διεθνή απήχηση