Στο προσκήνιο βρίσκονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία και ο ρόλος τους στη διαχείριση των ανηλίκων που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον με εισαγγελική εντολή, με αφορμή τη φιλοξενία της 12χρονης από τον Κολωνό και των πέντε ανήλικων αδελφών της στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού».
Περισσότερα από 50 ανήλικοι φιλοξενούνται στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Στο «Αγλαϊα Κυριακού» φιλοξενούνται συνολικά 22 παιδιά με εισαγγελική παραγγελία σε δύο κλινικές του νοσοκομείου. Στη μία κλινική όπου φιλοξενούνται και τα έξι παιδιά της οικογένειας του Κολωνού, βρίσκονται συνολικά 15 παιδιά με εισαγγελική παραγγελία.
«Τα 9 κρεβάτια της κλινικής θεωρητικά μπορούν να διατεθούν για παιδιατρικούς ασθενείς. Αλλά δεν είναι πάντοτε εύκολο να λειτουργεί έτσι μια κλινική. Όλα τα παιδιά τυγχάνουν άριστης φροντίδας από το προσωπικό του νοσοκομείου. Όμως οι συνάδελφοι επισημαίνουν πάντα τις δυσκολίες φιλοξενίας εγκαταλελειμμένων παιδιών με εισαγγελική παραγγελία στο Νοσοκομείο. Όταν είναι πλήρης η κλινική και εφημερεύει, βάζουν ράντζα στους διαδρόμους» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «αντί να παραμένουν λίγες ημέρες για τις εξετάσεις όπως ορίζει η εισαγγελική παραγγελία φιλοξενούνται ακόμη και μήνες επειδή δεν υπάρχουν προνοιακές δομές φιλοξενίας».
Έτσι διαμορφώνεται μια δύσκολη καθημερινότητα για όλους, και για τους ανήλικους και για τους εργαζόμενους. «Τα παιδιά βιώνουν μια ιδιαίτερη κατάσταση. Βρίσκονται μεν σε άλλο χώρο μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον που έχει κριθεί επικίνδυνο, αλλά παραμένουν χωρίς πλαίσιο. Λειτουργουν ως ομάδες, προκαλούν καταστροφές. Σπάνε πόρτες, τζάμια. Κάνουν μικροκλοπές. Προβαίνουν σε επικίνδυνες πράξεις, χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες, περισσότερο για παιχνίδι. Όπως πριν από λίγες ημέρες στο «Αγλαϊα Κυριακού» «έπαιζαν» με τα οξυγόνα, τους πυροσβεστήρες και άλλα αντικείμενα. Υπάρχει επικινδυνότητα για τα ίδια, τα νοσηλευόμενα παιδάκια και το προσωπικό. Πρόσφατα πάλι ένα 13χρονο παιδί είχε πάρει ένα ακουαφόρτε και απειλούσε τις νοσηλεύτριες» περιγράφει ο κ. Γιαννάκος.
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι η δέουσα αντιμετώπιση αυτών των παιδιών είναι να μετακινούνται με εισαγγελική εντολή απευθείας σε προνοιακές δομές και από αυτές στη συνέχεια να διακομίζονται για εξετάσεις, εφόσον χρειάζεται, στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Ειδήσεις σήμερα:
Πάτρα: Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται τα 15 παιδιά με συμπτώματα μικροβιακής ίωσης
Κορωνοϊός: Συχνότερα τα συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού με την Omicron, δείχνει μελέτη