Ενισχυμένη είναι η θέση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για την τελευταία οικονομική χρήση του.
«Η χρηματοδότηση του υψηλότερου όγκου αξίας φαρμάκων στην ιστορία του Ινστιτούτου, η επέκταση της διανομής σε νέες ελληνικές πόλεις, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και η σημαντική βελτίωση της ρευστότητας δικαιώνουν τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης κατά το προηγούμενο έτος, ενισχύοντας τη θέση του Ινστιτούτου και κατ’ επέκταση τη Δημόσια Υγεία» αναφέρει η διοίκηση του ΙΦΕΤ σε ανακοίνωσή της.
Ο απολογισμός του έργου του ΙΦΕΤ
– Διατέθηκαν περισσότεροι από 740 κωδικοί φαρμάκων, σε σύνολο 70 θεραπευτικών κατηγοριών, διασφαλίζοντας κάλυψη των εγχώριων αναγκών με καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οι νέοι κωδικοί φαρμάκων ξεπέρασαν τους 170 και αφορούσαν 25 διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες.
– Ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 26.000 αποστολές για περίπου 2,6 εκ. Συσκευασίες φαρμάκων, ενώ αναπτύχθηκε διανομή σε 120 νέα σημεία (νοσοκομεία, φαρμακεία) και σε 21 πόλεις της Ελλάδας, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση περισσότερων ασθενών σε θεραπείες.
– Εξασφαλίστηκαν χαμηλότερες τιμές αγοράς για περισσότερα από 130 φάρμακα, εξοικονομώντας συνολικά για το σύστημα Υγείας και τη δημόσια δαπάνη 16 εκατ. Ευρώ.
– Διανεμήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία 500.000 δόσεις ρεμντεσιβίρης, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε θεραπεία για περισσότερους από 100.000 ασθενείς με Covid-19.
– Σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες του ΙΦΕΤ, όπως: Αύξηση εσόδων κατά 56%, κερδοφορίας 30%, κεφαλαίου κίνησης 35% και βελτίωση απόδοσης αποθεματικού κατά 18%.
– Στηρίχθηκε η εθνική προσπάθεια κατά της νόσου Covid-19 τόσο όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού με την προμήθεια του απαραίτητου υλικού (35εκ. σύριγγες, 11εκ. Βελόνες, 863 μηχανήματα μέτρησης θερμοκρασίας, κουτιά μεταφοράς και ειδικά γάντια), όσο και για την πρόληψη (7,8 εκατ. διαγνωστικά τεστ).
– Υλοποιήθηκε η μετάβαση σε Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα στις Διοικητικές Υπηρεσίες και το Κέντρο Διανομής ενισχύοντας την ψηφιοποίηση, την ταχύτητα και τη διαφάνεια της δραστηριότητας του Ινστιτούτου.
Σχετικά με τα αποτελέσματα του ΙΦΕΤ για το 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Σωτηρίου σχολίασε τα εξής: «Το ΙΦΕΤ συνεχίζει τη δυναμική αναπτυξιακή του πορεία, με απόλυτη συνέπεια στον κοινωνικό του ρόλο και με προσήλωση στους στρατηγικούς του στόχους. Μάλιστα, σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο και το 2021 έμοιαζε αβέβαιο, το Ινστιτούτο αύξησε την ρευστότητά του, διευρύνοντας παράλληλα τις εισαγωγές φαρμάκων και την γεωγραφική κάλυψη των υπηρεσιών του. Τη χρονιά που ήδη διανύουμε, συνεχίζουμε συνειδητά να υλοποιούμε τη στρατηγική εξυγίανσης, εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας μας, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών μας διαδικασιών και έχοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητά μας την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ελλήνων ασθενών».